reklama

Mikrobioložka: Recepty na rychlé večeře, které vám zajistí kvalitní spánek

Houbový guláš s adzuki fazolemi

Ingredience

  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžíce červené sladké papriky
  • 1‒2 lžíce pohankové mouky
  • 400 g lesních hub (nebo hlívy ústřičné či žampionů)
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 400 g nafermetovaných a uvařených bio adzuki fazolí
  • nerafinovaná sůl
  • 1,5 l vody
  • 2 kostky bio zeleninového bujonu
  • 2 lžíce koncentrovaného bio rajčatového protlaku
  • ½ citronu
  • probiotika (50 ml Tibi vodního kefíru nebo 1 lžíce jablečného octa)

Toto jídlo v jednom hrnci můžeme připravit jak v létě z čerstvých hub, tak na podzim či v zimě ze sušených hub či žampionů nebo hlívy ústřičné, dokonce můžeme přidat i vzácné čerstvé shitake a reishi. Houby patří mezi neutrální potraviny, což znamená, že ani neochlazují, ani nezahřívají. Naopak budují čchi, a proto je vhodné je konzumovat po celý rok. Obsahují mimo jiné i betaglukany, které jsou výživou pro náš imunitní systém. Vážou na sebe těžké kovy, proto je důležité lesní houby sbírat v hlubokém lese, daleko od hlavní silnice. Stejně tak ovšem na sebe vážou kovy uvnitř našeho těla - což nesmírně prospívá našemu zdraví. Tato jejich vlastnost je tedy jejich výhodou i nevýhodou zároveň.


Tip: Ke guláši konzumujeme kváskový chléb nebo do něj zamícháme nafermentovaný oves. Ten přidáváme hned po rajčatovém protlaku. Příjemnou obměnou je místo adzuki fazolí také bio tempeh. Doporučuji použít přírodní a lehce jej namarinovat například v červené paprice. Do guláše ho přidáváme současně s houbami.

Postup

  1. Fazole adzuki nasypeme do misky a zalijeme vodou v poměru 1 : 2. Přidáme probiotika (např. 1 lžíci jablečného octa) a 1 lžičku soli. Necháme 24 hodin fermentovat, potom vodu slijeme a fazolky propláchneme v sítu. Fermentované fazole znovu zalijeme čerstvou vodou 1 : 2 a vaříme přibližně 30 minut, dokud nejsou měkké. V průběhu varu odebíráme bílou pěnu a na konci vodu zcela slijeme.
  2. V hrnci na olivovém oleji orestujeme najemno nasekanou cibulku dosklovata.
  3. Přisypeme k ní červenou papriku a velmi krátce restujeme, aby nezhořkla.
  4. Přidáme nakrájené houby a v případě potřeby ještě olivový olej. Přihodíme nasekaný česnek a spolu s houbami krátce restujeme.
  5. Zalijeme vodou, nadrobíme bio zeleninový bujon. Při střední teplotě necháme 15 minut probublávat.
  6. Poté přidáme uvařené adzuki fazole a zahuštěný rajčatový protlak. Můžeme přikápnout trochu šťávy z citronu. Pro zahuštění guláše přidáme pohankovou mouku rozmíchanou s trochou vody. Přisypeme kurkumu, přidáme 1 lžíci olivového oleje.
  7. Necháme ještě krátce probublat. Dochutíme majoránkou a mletým kmínem.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama