Příprava rýže: U rýže jsou na překážku obsažené fytáty, arzen a vyšší obsah škrobů. Fermentace a správná příprava jsou řešením, jak vše odstranit: Rýži v misce zalijeme vodou a přidáme probiotika (například 1 lžíci jablečného octa). Necháme dva dny fermentovat při pokojové teplotě.
Druhý den v sítu pod tekoucí vodou dobře propláchneme. Propranou rýži dáme do hrnce a zalijeme sedminásobkem vody. Pro lepší chuť můžeme nadrobit kostku bio bujonu. Ovšem pozor - fermentovaná rýže se vaří jen krátce.
Když je hotová, slijeme přebytečnou vodu, ve které je vyplavený arzen. Rýži necháme vychladnout a skladujeme v lednici v krabičce.
Příprava polévky: Zeleninu a žampiony omyjeme a očistíme. Fenykl, cibuli a česnek nakrájíme na plátky, mrkev na nudličky.
V hrnci rozpustíme přepuštěné máslo. Přidáme nakrájený fenykl, mrkev, česnek a cibuli.
Chvíli restujeme, přidáme plátky zázvoru. Zalijeme vodou a nadrobíme bio bujon. Polévku táhneme pod pokličkou tak dlouho, až je zelenina měkká. Potom přidáme na kostky nakrájená rajčata.
Zamícháme nasekanou bazalku. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a necháme opět chvíli táhnout. Zamícháme nafermentovanou a uvařenou rýži. Dochutíme černým pepřem a podle chuti dosolíme.