reklama

Černý bez: roste všude a z jeho květů snadno uděláte chutné řízky či ledové víno

Ledové víno z květů černého bezu (6 osob)

Ingredience

  • 100 g květů bezu černého, po obrání z květenství
  • 1 litr bílého vína
  • 120 g cukru
  • 1 dl jablečné pálenky

Zdroj: Jana Vlková - Kytky k jídlu

Postup

  1. Z okolíků ostříhejte tuhé stopky, kazí aroma. Ponechejte jen květy s nejkratšími stopkami. Víno zahřejte jen tak, aby bylo vlažné, stačí i pokojová teplota. Rozhodně nevařte.
  2. Přidejte květy bezu a nechte 24 hodin odpočinout. Následně přeceďte, přisypte cukr, a když se rozpustí, dolijte pálenku.
  3. Uchovávejte v chladnu a temnu. Podávejte jako aperitiv, nejlépe s ledovými koulemi, kostkami nebo jakýmikoli jinými tvary, na něž máte tvořítka. Květy nešetřete a nebojte se experimentovat. Některé květy mražením zhnědnou, tak příště použijte jiné.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama