Ledové víno z květů černého bezu (6 osob)
Ingredience
- 100 g květů bezu černého, po obrání z květenství
- 1 litr bílého vína
- 120 g cukru
- 1 dl jablečné pálenky
Zdroj: Jana Vlková - Kytky k jídlu
Postup
- Z okolíků ostříhejte tuhé stopky, kazí aroma. Ponechejte jen květy s nejkratšími stopkami. Víno zahřejte jen tak, aby bylo vlažné, stačí i pokojová teplota. Rozhodně nevařte.
- Přidejte květy bezu a nechte 24 hodin odpočinout. Následně přeceďte, přisypte cukr, a když se rozpustí, dolijte pálenku.
- Uchovávejte v chladnu a temnu. Podávejte jako aperitiv, nejlépe s ledovými koulemi, kostkami nebo jakýmikoli jinými tvary, na něž máte tvořítka. Květy nešetřete a nebojte se experimentovat. Některé květy mražením zhnědnou, tak příště použijte jiné.