reklama

Černý bez: roste všude a z jeho květů snadno uděláte chutné řízky či ledové víno

Marmeláda s květy černého bezu

Ingredience

  • 200 g cukru krupice
  • 1 balíček želírovacího prostředku
  • 750 ml vody
  • 200 g želírovacího cukru 
  • 1 limetka
  • 15-20 ks bezového květu

Zdroj: vareni.cz

Postup

  1. Bezové květy odtrhneme od stonků a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili všech nečistot a broučků.
  2. Květy vsypeme do velkého hrnce a zalijeme převařenou vodou. Bez necháme louhovat 2 až 3 dny, uchováváme v chladu.
  3. Květy bezu scedíme. Pro dokonale čistou šťávu použijeme kromě cedníku i plátýnko. Přidáme vymačkanou šťávu z limetky.
  4. Želírovací prostředek připravíme podle návodu. V případě Gelfixu postupujeme takto - želírovací prostředek promícháme s 2 lžícemi želírovacího cukru.
  5. Směs vmícháme do bezové šťávy a za stálého míchání 1 minutu povaříme. Přisypeme zbytek želírovacího cukru s krupicovým a za stálého míchání vaříme 5 až 10 minut. Pokud se nám během vaření tvoří pěna, sbíráme ji lžící.
  6. Horkou bezovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Sklenici s bezovou marmeládou pečlivě zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  7. Bezovou marmeládu po vychlazení podáváme podle libosti jako každou jinou marmeládu. Je velmi aromatická.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama