reklama

Nevíte, co dělat s úrodou rajčat? Tady jsou nejlepší recepty na jídla z celého světa

Sušená rajčata nakládaná v oleji (1 sklenice)

Ingredience

  • 1,5 kg zralých a tvrdých rajčat
  • sušené bylinky
  • 3-4 stroužky česneku
  • chilli paprička
  • sůl 
  • olivový olej 

Zdroj: Recept najdete na vareni.cz

Postup

  1. Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na měsíčky. K sušení používáme zralá a tvrdá rajčata. Rajčata můžeme, ale také nemusíme, osolit.
  2. Rajčata rozložíme na pláty sušičky a sušíme 9-12 hodin na střední stupeň. Samozřejmě záleží na typu sušičky, řídíme se návodem.
  3. Pokud sušičku nemáme, můžeme rajčata připravit i v troubě. Čtvrtky rajčat rozložíme na pečící papír a na 60-100 °C sušíme 6-8 hodin.
  4. Správně usušená rajčata jsou pružná a zachovají si barvu.
  5. Připravíme si suroviny k nakládání. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
  6. Chilli papričky můžeme zbavit semínek a nakrájet na kolečka, ale klidně je můžeme použít i celé, případně je z receptu vynechat.
  7. Do čisté a suché sklenice napěchujeme vrstvu sušených rajčat, posypeme česnekem a bylinkami, znovu dáme rajčata a znovu bylinky s česnekem.
  8. Takto postupujeme, dokud máme suroviny a není naplněná celá sklenice.
  9. Rajčata zalijeme olivovým olejem tak, aby byla ponořená. Sklenici uzavřeme.
  10. Naložená rajčata necháme pár dní proležet, aby nasákla olejem a chutí bylinek.
  11. Sušená rajčata v oleji se skvěle hodí k těstovinám, do salátů, k přípravě masa, ale lze je podávat i jen tak na chuť.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama