Sušená rajčata nakládaná v oleji (1 sklenice)
Ingredience
- 1,5 kg zralých a tvrdých rajčat
- sušené bylinky
- 3-4 stroužky česneku
- chilli paprička
- sůl
- olivový olej
Zdroj: Recept najdete na vareni.cz
Postup
- Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na měsíčky. K sušení používáme zralá a tvrdá rajčata. Rajčata můžeme, ale také nemusíme, osolit.
- Rajčata rozložíme na pláty sušičky a sušíme 9-12 hodin na střední stupeň. Samozřejmě záleží na typu sušičky, řídíme se návodem.
- Pokud sušičku nemáme, můžeme rajčata připravit i v troubě. Čtvrtky rajčat rozložíme na pečící papír a na 60-100 °C sušíme 6-8 hodin.
- Správně usušená rajčata jsou pružná a zachovají si barvu.
- Připravíme si suroviny k nakládání. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Chilli papričky můžeme zbavit semínek a nakrájet na kolečka, ale klidně je můžeme použít i celé, případně je z receptu vynechat.
- Do čisté a suché sklenice napěchujeme vrstvu sušených rajčat, posypeme česnekem a bylinkami, znovu dáme rajčata a znovu bylinky s česnekem.
- Takto postupujeme, dokud máme suroviny a není naplněná celá sklenice.
- Rajčata zalijeme olivovým olejem tak, aby byla ponořená. Sklenici uzavřeme.
- Naložená rajčata necháme pár dní proležet, aby nasákla olejem a chutí bylinek.
- Sušená rajčata v oleji se skvěle hodí k těstovinám, do salátů, k přípravě masa, ale lze je podávat i jen tak na chuť.