reklama

Přebytek hrušek a jablek? Upečte z nich koláč, který jste ještě nikdy nejedli

Štrúdl se skořicí

Ingredience

Těsto (na 2 kusy)

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g ghí se skořicí a vanilkou (např. České ghíčko)
  • 2 vejce
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • sůl

Suroviny na náplň

  • 500 g jablek
  • ½ citronu
  • 4 lžíce hnědého cukru (nebo 3 lžíce bílého)
  • 6 lžic strouhanky
  • 100 g ghí (přepuštěného másla, například se skořicí a vanilkou od Českého ghíčka)

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Pak je nastrouháme na hrubém struhadle na tenké plátky.
  3. Vymačkáme šťávu z poloviny citronu a nastrouhaná jablka jí pokapeme. Přisypeme hnědý cukr a zlehka s ním jablka promícháme.
  4. Na pánvi rozpustíme 1 lžíci ghí a opražíme na něm strouhanku. 
  5. Připravíme si těsto. Mouku nasypeme do mísy, přidáme 50 g přepuštěného másla, obě vajíčka, jablečný ocet, vodu a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva stejné díly.
  6. Z každého kusu těsta vyválíme tenký plát. Střed plátu vždy posypeme opraženou strouhankou, na kterou navrstvíme připravená jablka.
  7. Oba štrúdly zavineme a opatrně je přeložíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme zbylým máslem.
  8. Pečeme asi 35 minut při 180 °C, až povrch zezlátne a štrúdl začne krásně vonět.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama