reklama

Přebytek hrušek a jablek? Upečte z nich koláč, který jste ještě nikdy nejedli

Kynutý koláč s tvarohem a jablky

Ingredience

  • 5-6 ks jablek
  • 80 g cukru
  • 80 g másla
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 hrst rozinek
  • 5 lžic cukru
  • 2 bílky 
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g měkkého polotučného tvarohu

Těsto

  • 30 g droždí 
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky 
  • 200 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 60 g másla

Zdroj: Vaření.cz

Postup

  1. Nejdříve si připravíme kynuté těsto. Veškeré ingredience na těsto odvážíme a odměříme. Droždí v menší misce utřeme s cukrem, zalijeme 2-3 lžícemi mléka a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek.
  2. Ve zbývajícím mléce zvolna rozpustíme máslo a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
  3. Mouku prosejeme do větší mísy, přidáme špetku soli, cukr, žloutky a vzešlý kvásek. Postupně přilijeme mléko s máslem a pomocí vařečky zaděláme řidší hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.
  4. Mezitím si připravíme z másla, cukru a mouky drobenku, kterou uchováme v chladu. Jablka očistíme, zbavíme jádřinců a i se slupkou nakrájíme na plátky.
  5. Připravíme si tvarohovou náplň. Polotučný tvaroh vyšleháme se 4 lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a rozinkami. Z bílků a jedné lžíce cukru ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do ochuceného tvarohu.
  6. Plech vyložíme pečicím papírem, na který mokrýma rukama stejnoměrně rozprostřeme vykynuté těsto. Na těsto naneseme tvarohovou náplň, plátky jablek a vše hustě posypeme drobenkou. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 40 minut.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama