reklama

Zdravě a bez lepku. Rychlé recepty, které zvládne každý

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou (4 osoby)

Ingredience

  • 1 lžíce sladké papriky 
  • 200 g sušené cizrny (případně plechovka sterilované)
  • 250 ml sójové smetany
  • 2 ks cibule
  • 1 ks póru
  • 500 ml vody
  • citronová šťáva 
  • granulovaný biobujón
  • mořská sůl 
  • sezamový olej

Postup

  1. Propláchnutou cizrnu namočíme na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijeme a použijeme novou. Tím se zbavíme většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložíme do papiňáku, zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíme přidáním kousku mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky. Luštěniny přivedeme k varu, přidáme trošku studené vody (tzv. šoková metoda) a opět přivedeme k varu. Nesolíme. Po uvedení do varu natlakujeme a vaříme cca 35 až 40 min. Bez tlakového hrnce vaříme do změknutí cca 1,5 hod. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť. Uvařenou cizrnu scedíme a vývar si necháme na omáčku.
  2. Ve větším kastrolu orestujeme cibulku na sezamovém oleji, sladkou papriku a mořskou sůl. Pozor, papriku nerestujeme dlouho, aby nezhořkla. Přilijeme vývar a povaříme doměkka.
  3. Mezitím si rozmixujeme polovinu cizrny na hustou kaši s troškou cizrnového vývaru. Zvládne to i ruční ponorný mixér. Tím máme připravené skvělé zahušťovadlo.
  4. V hrnci, ve kterém jsme vařili cibulku, ji ponorným mixérem také rozmixujeme. Přidáme do hrnce rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny. Přidáme pórek a krátce povaříme.
  5. Pokud chceme opravdu krémovou chuť, přilijeme sójovou smetanu, která je s luštěninami lépe stravitelná než živočišná smetana. Cizrnu na paprice se smetanovou omáčkou dochutíme citronovou šťávou a granulovaným zeleninovým bujónem.
  6. Cizrnu na paprice se smetanovou omáčkou servírujeme s celozrnnými těstovinami nebo opečenými jahelnými či kukuřičnými knedlíky, které se dají koupit ve většině bioprodejen již hotové. Jinou, ale také skvělou chuť dodá omáčce tahini, trochu česneku a citronové šťávy.

Zdroj: Biokuchařka od Hanky Zemanové (Smart Press)

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama