reklama

Na imunitu, únavu i kocovinu. Nejlepší výživné polévky, které vaše tělo nejvíc ocení

Rajčatová polévka podle Pavla Berkyho

Ingredience na 4 porce

Polévka

  • 1 kg rajčat 
  • 4 mrkve 
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 červené cibule
  • 50 g másla
  • 500 ml vývaru
  • 100 g čerstvé bazalky
  • 50 g zázvoru
  • voda
  • sůl
  • pepř
  • balsamicový ocet
  • olivový olej

Chipsy

  • 150 g rýže 
  • voda
  • sůl
  • čerstvé bylinky a semínka dle chuti
  • rostlinný olej

Postup

Rýžové chipsy

  1. Rýži nasypeme do hrnce a zalijeme půl litrem vody. Osolíme a přivedeme k varu. Rýži vaříme klasickým způsobem do změknutí až rozvaření. Po uvaření by nám pořád měla zůstat v hrnci voda. Rýži scedíme a slitou vodu si odložíme.
  2. Uvařenou rýži přendáme do kuchyňského mixéru, přidáme asi 6 lžic vody ve které se rýže vařila a mixujeme až do kompaktní hmoty, která by měla připomínat lepkavou kaši. Jestli je kaše příliš hustá, můžeme přidat více vody a mixovat dál.
  3. Po rozmixování hmotu pomocí gumové stěrky rozetřeme na pečící papír na tloušťku přibližně 3 mm. Dáme do trouby vyhřáté na 80 stupňů a sušíme přibližně 40 - 50 min.
  4. Po vysušení vytáhneme z trouby a necháme chvilku vychladnout. Kompaktní plát rýžového těsta nařežeme nebo natrháme na menší kousky a smažíme v rozehřátém oleji do křupava. Trvá to jen pár sekund.
  5. Po usmažení necháme chipsy okapat na papírovém ubrousku. Bylinky a semínka nasekáme nadrobno a posypeme jimi připravené chipsy.


Polévka

  1. Rajčata překrojíme a dáme na plech. Pokapeme olivovým olejem, balsamicem a osolíme. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 250 stupňů a pečeme přibližně 25 minut.
  2. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme očištěnou a nakrájenou cibuli spolu se zázvorem. Osmažíme a přidáme očištěnou nakrájenou mrkev spolu s česnekem. Zeleninu orestujeme a přidáme upečená rajčata spolu se šťávou, kterou při pečení rajčata pustila. Přidáme 500 ml zeleninového vývaru a asi 2 dcl vody. Osolíme a přivedeme k varu.
  3. Polévku vaříme až je mrkev zcela měkká. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Odstavíme z ohně, ochutnáme a dochutíme solí, pepřem a chilli papričkou.
  4. Polévku podáváme spolu s rýžovými chipsy a případně můžeme dochutit bylinkovým olejem.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama