Horký slepičí vývar je doslova tekutým lékem již od 12. století, kdy ho svým pacientům doporučoval židovský lékař zvaný Maimonides. A proč zrovna vývar je tak zdravý? Díky pomalému vaření masa, kostí a šlach se do vývaru uvolňují vitamíny a minerály a právě tyto látky z vývarů činí blahodárný "koktejl" výživných látek, díky kterým tělo lépe regeneruje. Další předností vývaru je obsah cysteinu, což je aminokyselina, která zvlhčuje sliznice a díky tomu při nemoci usnadňuje vykašlávání a smrkání.
Účinný samozřejmě není jen vývar slepičí, ale i hovězí, kuřecí či králičí. A jak nejlépe masový vývar připravit? Ideální je, aby maso pustilo co nejvíc šťávy, dát maso nejprve předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C, postačí 20 minut. Potom maso přendáme do hrnce, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, koření a zalijeme studenou vodou, pomalu přivedeme k varu. Během vaření vývaru sbíráme pěnu a hotový vývar přecedíme přes síto. Pro ještě větší léčebný účinek doplníme masový vývar bylinkami - česnekem, petrželkou, libečkem či celerovou natí.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.