reklama

Na imunitu, únavu i kocovinu. Nejlepší výživné polévky, které vaše tělo nejvíc ocení

Valašská kyselice

Ingredience

  • na naložení zelí: 200 g kysaného bílého zelí, 1 hlavička česneku, špetka soli, pepř a kmín
  • 300 g žeber
  • 2 středně velké cibule
  • 5 ks bobkového listu
  • 3 ks nového koření
  • 3 ks celého pepře
  • 1 hlavička česneku
  • špetka kmínu
  • špetka soli a pepře
  • 2 větší uvařené a oloupané brambory
  • 100 g hladké mouky
  • 0,3 l smetany (33%)
  • špetka majoránky

Valašská kyselice

Postup

  1. Zelí překrájíme, přidáme mačkaný česnek, špetku soli, pepř a kmín. Promícháme a necháme uležet do druhého dne v lednici.
  2. Žebra vložíme do 1,5 litru studené vody, přidáme obě rozkrojené cibule a koření, vaříme 5 hodin při teplotě 80-90 °C.
  3. Uvařená žebra vyjmeme z hrnce, necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté stáhneme maso od kosti a pokrájíme na kostičky.
  4. Do vývaru přidáme uleželé zelí a asi hodinku vaříme.
  5. Když je zelí měkké, vrátíme maso zpět do vývaru.
  6. Hladkou mouku rozmícháme v hrníčku se smetanou a opatrně vlijeme do vývaru. Takto polévku zahustíme. Krátce povaříme.
  7. Až na závěr přidáme již uvařené brambory nakrájené na kostičky a majoránku. Naposledy promícháme a můžeme podávat.

Tip od šéfkuchaře Jiřího Novosadaz Wellness hotelu Horal: Důležité je nechat maso přirozeně vychladnout při pokojové teplotě, nikdy je nechladit "šokem".

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama