Valašská kyselice
Ingredience
- na naložení zelí: 200 g kysaného bílého zelí, 1 hlavička česneku, špetka soli, pepř a kmín
- 300 g žeber
- 2 středně velké cibule
- 5 ks bobkového listu
- 3 ks nového koření
- 3 ks celého pepře
- 1 hlavička česneku
- špetka kmínu
- špetka soli a pepře
- 2 větší uvařené a oloupané brambory
- 100 g hladké mouky
- 0,3 l smetany (33%)
- špetka majoránky
Valašská kyselice
Postup
- Zelí překrájíme, přidáme mačkaný česnek, špetku soli, pepř a kmín. Promícháme a necháme uležet do druhého dne v lednici.
- Žebra vložíme do 1,5 litru studené vody, přidáme obě rozkrojené cibule a koření, vaříme 5 hodin při teplotě 80-90 °C.
- Uvařená žebra vyjmeme z hrnce, necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté stáhneme maso od kosti a pokrájíme na kostičky.
- Do vývaru přidáme uleželé zelí a asi hodinku vaříme.
- Když je zelí měkké, vrátíme maso zpět do vývaru.
- Hladkou mouku rozmícháme v hrníčku se smetanou a opatrně vlijeme do vývaru. Takto polévku zahustíme. Krátce povaříme.
- Až na závěr přidáme již uvařené brambory nakrájené na kostičky a majoránku. Naposledy promícháme a můžeme podávat.
Tip od šéfkuchaře Jiřího Novosadaz Wellness hotelu Horal: Důležité je nechat maso přirozeně vychladnout při pokojové teplotě, nikdy je nechladit "šokem".