reklama

Koprovka, boršč, tatarská omáčka a severské cukroví. Nejlepší recepty podle blogerky

Koprovka se ztraceným vejcem (4 porce)

Ingredience

  • 60 g másla 
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce octa
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky (pro bezlepkovou verzi sáhněte po mouce bez lepku)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • svazek čerstvého kopru
  • 200 ml smetany ke šlehání (pro bezlaktózovou variantu zvolte smetanu bez laktózy)

K podávání:

  • 600 g brambor grenaille
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 vejce
  • 1 lžíce octa

Postup

  1. Máslo rozpusťte v hrnci na středním plamenu a přidejte lžičku cukru, lžíci octa a mouku. Míchejte, dokud mouka v hrnci pění a bublá.
  2. Poté začněte po troškách přilévat horký vývar. Vždy nalijte trochu vývaru a metlou vešlehejte do mouky, až vytvoříte jemné krémové velouté (tedy omáčku z máslové jíšky a vývaru).
  3. Kopr omyjte a otrhejte větší část listů do misky, budete je potřebovat později na dozdobení koprovky. Zbylou nať hoďte do hrnce a nechte pod pokličkou mírně probublávat přibližně 20 minut.
  4. Mezitím rozložte brambory na plech vyložený pečicím papírem, zakapejte olivovým olejem a v troubě rozpálené na 180 °C nechte péct dozlatova.
  5. Z provařené omáčky vyjměte koprové natě, ty už nebudete potřebovat. Část horké omáčky odeberte do hrnku a vmíchejte do ní smetanu ke šlehání. Až poté přilijte obsah hrnku do hrnce s omáčkou. Poté už koprovku jen lehce prohřejte, nevařte ji, aby se nesrazila.
  6. Nakonec se vrhněte na ztracená vejce. V hrnci přiveďte k varu přibližně 10 cm vody se lžící octa. Voda nesmí zběsile vřít. Vajíčko vyklepněte stranou do malé mističky nebo šálku.
  7. Až začnou ode dna stoupat velké bubliny, udělejte ve vodě pomocí vařečky vír. Pak opatrně - téměř nad hladinou - vlijte doprostřed víru vejce.
  8. Nechte vařit 3 minuty, vyjměte děrovanou naběračkou a vložte do misky se studenou vodou, abyste uvnitř vejce zastavili proces varu a žloutek zůstal tekutý.
  9. Do hlubokého talíře naberte porci upečených brambor, přelijte koprovou omáčkou, navrch položte zastřené vajíčko a na závěr štědře posypte natrhaným čerstvým koprem.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama