Fazolky nasypeme do vroucí osolené vody na cca 2 minuty (máme-li možnost, po uvaření dáme do vody s ledem, fazolky pak zůstanou krásně zelené).
K fazolkám přidáme nakrájenou šalotku, kapary, česnek, sušená rajčata a ančovičky nasekané najemno, nakrájené pečené brambory, vařené vejce, rajče nakrájené na měsíčky, olivy a nasekané bylinky, přidáme připravený dresink podle chuti, zlehka promícháme a servírujeme s trhaným listovým salátem.
Klasická úprava salátu Nicoise je s konzervovaným tuňákem, ale výborná varianta je s čerstvým tuňákem nakrájeným na slabé plátky jako carpaccio nebo ho můžeme obalit v tempuře a usmažit.
Další možností je zprudka opéct steak z tuňáka a pak ho nakrájet na plátky. Dresink připravíme jednoduše tak, že všechny suroviny dáme do mixeru a rozmixujeme.