reklama

Letní salátové recepty, které nejsou nuda: Dopřejte si vitaminy netradičně

Salát s červenou řepou, pečenými meruňkami a brynzou

Ingredience:

  • ½ hrnku tmavozelené nebo černé čočky
  • 400 g červené řepy (1 větší nebo 2 menší)
  • 6 lžic olivového oleje + k dochucení salátu
  • 5 meruněk
  • 100 g hráškových výhonků
  • 100 g brynzy
  • sůl a pepř
  • ½ hrnku tmavozelené nebo černé čočky

na zálivku:

  • 2 jarní cibulky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka
  • 1 lžička nenamletého máku
    sůl

Postup:

1. Nejprve propláchnu čočku a dám ji vařit podle instrukcí na obalu. Troubu si předehřeju na 190 °C.

2. Řepu oloupu a na mandolíně ji nakrouhám na tenké plátky. Rovnoměrně ji rozložím na plech, pokapu ji polovinou oleje a ještě ho do ní prsty lehce vetřu. Nechám péct zhruba 30 minut, dokud konce řepy neztmavnou.

3. Meruňky si nakrájím na čtvrtky, pokapu je zbylým olejem a peču asi 15 minut také při 190 °C, aby krásně změkly.

4. Mezitím si připravím zálivku. Jarní cibulky si nakrájím na tenká kolečka a promíchám s olivovým olejem, citronovou šťávou, dijonskou hořčicí, mákem a solí.

5. Když se řepa a meruňky dopečou a čočka uvaří, v salátové míse smíchám všechny suroviny s připravenou zálivkou, hráškovými výhonky, nakrájenými na třetiny a brynzou. Na závěr dochutím solí, pepřem a olivovým olejem.

Recept z bjukitchen.cz

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama