Salát s červenou řepou, pečenými meruňkami a brynzou
Ingredience:
- ½ hrnku tmavozelené nebo černé čočky
- 400 g červené řepy (1 větší nebo 2 menší)
- 6 lžic olivového oleje + k dochucení salátu
- 5 meruněk
- 100 g hráškových výhonků
- 100 g brynzy
- sůl a pepř
- ½ hrnku tmavozelené nebo černé čočky
na zálivku:
- 2 jarní cibulky
- 4 lžíce olivového oleje
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka
- 1 lžička nenamletého máku
sůl
Postup:
1. Nejprve propláchnu čočku a dám ji vařit podle instrukcí na obalu. Troubu si předehřeju na 190 °C.
2. Řepu oloupu a na mandolíně ji nakrouhám na tenké plátky. Rovnoměrně ji rozložím na plech, pokapu ji polovinou oleje a ještě ho do ní prsty lehce vetřu. Nechám péct zhruba 30 minut, dokud konce řepy neztmavnou.
3. Meruňky si nakrájím na čtvrtky, pokapu je zbylým olejem a peču asi 15 minut také při 190 °C, aby krásně změkly.
4. Mezitím si připravím zálivku. Jarní cibulky si nakrájím na tenká kolečka a promíchám s olivovým olejem, citronovou šťávou, dijonskou hořčicí, mákem a solí.
5. Když se řepa a meruňky dopečou a čočka uvaří, v salátové míse smíchám všechny suroviny s připravenou zálivkou, hráškovými výhonky, nakrájenými na třetiny a brynzou. Na závěr dochutím solí, pepřem a olivovým olejem.
Recept z bjukitchen.cz