reklama

Ke snídani si upečte něco z rebarbory: šneky, lahodný koláč nebo nevšední bábovku

Jemné lívance s rebarborovou omáčkou (3 porce)

Ingredience

  • 400 g rebarbory
  • 200 ml husté zakysané smetany
  • 100 g cukru 
  • olej (podle potřeby)
  • sůl
  • 3/4 dl vody
  • 140 g hladké mouky
  • 1 dl podmáslí 
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 3 vejce

Zdroj: Vareni.cz

Postup

  1. Rebarboru očistíme, oloupeme a nakrájíme na stejnoměrné špalíčky Potom ji rozložíme do zapékací mísy a rovnoměrně zasypeme cukrem. Vložíme do středně předehřáté trouby a necháme asi 40 minut bez podlévání péci.
  2. Zatím si připravíme těstíčko na lívance. Mouku prosejeme, smícháme s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Podmáslí promícháme s vodou. Celá vejce rozšleháme. Těsto vypracujeme pomocí šlehače tak, že k mouce postupně přiléváme podmáslí s vodou a vejce, až nám vznikne řídké napěněné těstíčko bez hrudek.
  3. Nyní se vrátíme k přípravě studené omáčky. Z vychladlé upečené rebarbory odložíme stranou několik kousků na ozdobu. Ostatní i se šťávou vlijeme do misky, přidáme hustou zakysanou smetanu a vše krátce promícháme ručním šlehačem. Rozdělíme do mističek, ozdobíme celými kousky a necháme vychladit v ledničce.
  4. Malou naběračkou nebo lžící vkládáme těstíčko do vyšší vrstvy oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Hotové lívanečky necháme krátce osušit na papírové utěrce.
  5. Lívance rozdělíme na talířky a ke každé porci podáváme mističku s osvěžujícím smetanovo-rebarborovým krémem.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama