reklama

Nadýchané jako od babičky. Sedm receptů na beránky, které se vám letos povedou

Celozrnné jidáše

Ingredience

  • 20 g čerstvého droždí
  • 300 ml polotučného mléka (vlažného)
  • 20 g třtinového cukru
  • 500 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 60 g másla (rozpuštěného)
  • 1 žloutek
  • 20 g mandlových plátků
  • 20 g rozinek
  • ½ lžičky soli

Postup

  1. Do většího hrnku rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko, přidejte třtinový cukr a vše promíchejte. Hrníček přiklopte a dejte na teplé místo alespoň na 10 minut, aby vzešel kvásek. Mezitím do zadělávací mísy prosejte špaldovou mouku a sůl.
  2. Přidejte vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo a hnětacím nástavcem připravte hladké těsto (hotové těsto se bude odlepovat od stěny nádoby).
  3. Vzniklé těsto přikryjte potravinovou fólií nebo utěrkou a dejte kynout na teplé místo alespoň na 1 hodinu. Zhruba 20 minut před vykynutím těsta předehřejte troubu na 185 °C a vystelte plech pečicím papírem. Posypte si vál trochou mouky.
  4. Z vykynutého těsta si na pomoučeném vále připravte jidáše - stačí oddělit kus těsta, vyválet váleček a splétat libovolné tvary.
  5. V misce si rozšlehejte žloutek a jidáše jím potřete. Poté jidáše posypte mandlovými plátky a rozinkami a přemístěte je na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Jidáše pečte v předehřáté troubě při 175-185 °C 15-20 minut. Hotové jidáše nechte chvíli vychladnout a poté podávejte.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama