reklama

Nadýchané jako od babičky. Sedm receptů na beránky, které se vám letos povedou

Jidáše z pohankové mouky 

Ingredience

  • 500 g bio pohankové mouky
  • 70 g bio másla pokojové teploty
  • 2 ks bio žloutků
  • 300 ml bio smetany
  • 80 g bio třtinového cukru
  • 25 g droždí
  • kůra z bio citrónu
  • špetka soli a muškátového květu
     

Na potření

  • 1 ks bio vejce
  • 2 lžíce bio medu
  • 1 lžíce bio másla

Postup

  1. Do malé mísy vložte droždí a lžíci cukru. Pomocí vidličky je rozmíchejte na kaši.
  2. Do směsi přidejte 100 ml vychladlé smetany, lžíci mouky a na teplém místě zakryté utěrkou nechejte vzejít kvásek.
  3. Následně smíchejte ve větší míse všechny ostatní ingredience. Platí zde pravidlo: nejdříve suché suroviny a následně máslo, žloutky a smetanu. Na závěr přidejte kvásek. Promíchejte a zpracujte těsto. Po 10-15 minutách by mělo být hladké a pružné.
  4. Následně ho vytvarujte a vložte do mísy, kterou překryjete potravinovou fólií a dáte na hodinu kynout na teplé místo.
  5. Posléze těsto vyndejte a chvíli hnětejte. Pak jej rozdělte tak, abyste měli 24 stejných dílů. Z každého vytvarujte váleček o délce asi 25 cm a tloušťce prstu.
  6. Poté z nich vymodelujte uzlíky, potřete je vejcem a nechte ještě chvíli vykynout.
  7. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů.
  8. Vykynuté jidáše ještě jednou potřete vejcem a dejte péct asi na 15 minut, dokud nebudou mít zlatou barvu.
  9. Mezitím si připravte med - ten ohřejte a do něj vložte přiměřený počet kousků másla, aby vznikla omáčka. Tou následně potřete jidáše ihned po vyndání z trouby. 

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama