reklama

Její vůni zná každý. Květy levandule jako přísada do marmelád či sirupů, jsou božské

Meruňkový džem s levandulí

Ingredience

  • 1 kg meruněk
  • 1 balení třtinového želírovacího cukru 3:1
  • kůra a šťáva z 1-2 citronů nebo kyselina citrónová
  • dle chuti lístky citrónové verbeny, levandulové květy

Postup

  1. Vypeckované, na čtvrtky pokrájené meruňky dáme do vhodného hrnce na přípravu džemu a smícháme s třtinovým želírovacím cukrem a přivedeme k varu. Necháme lehce probublávat, aby se některé kousky rozvařily. Kdo chce, může ovoce rozmixovat. Pro zvýraznění a vyladění chuti přidáme citrónovou šťávu nebo kyselinu citrónovou, což zároveň podpoří i samotné želírování.
  2. Jakmile má džem požadovanou hustotu, přidáme volitelně nasekané lístky citrónové verbeny, případně i nastrouhanou citronovou kůru a sušené květy levandule.
  3. Horké plníme do dobře vymytých sklenic, které ideálně nahřejeme na 100° v troubě. Horký džem plněný do horkých sklenic, už dále nezavařujeme, naplněné skleničky případně ještě vložíme zpět do trouby, se zbytkovým teplem po nahřívání sklenic. 

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama