reklama

Džemy z malin, jahod a rybízu. Udělejte si je doma, je to jednoduché a jsou výborné

Džem z josty a rybízu

  • 700 gramů černého rybízu nebo josty
  • 500 gramů červeného a bílého rybízu
  • 250 gramů lesních borůvek
  • 1 svazek čerstvé meduňky
  • 1 sáček ovocného (citrusového) pektinu
  • 1 kilo krupicového cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové
  1. Natrhané a od stopek a korunek očištěné ovoce vložte do dostatečně velkého hrnce, ideálně se silným dnem. Přímo na ovoce nasypte 3/4 dávky cukru promíchaného s pektinem a kyselinou citronovou.
  2. Do hrnce s ovocem ponořte svazek meduňky. Tyto druhy drobného ovoce stačí vařit asi deset minut, záleží především na obsahu vody. Po pěti minutách vyjměte bylinky, a pokud máte rádi džem jemný, rozmixujte.
  3. Džem ochutnejte a podle chuti doslaďte cukrem nebo čerstvě vymačkanou citrusovou šťávou. Pokud nemáte rádi zrníčka, horký džem přepasírujte. 
  4. Poté ihned plňte do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujte, otočte víčkem dolů, přikryjte utěrkou a nechte hodinu "chladnout". Pak už stačí jen skleničky s džemem označit a uložit v chladu a temnu.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama