"Linecký" džem z jahod a červeného rybízu
- 0,5 kila jahod
- 0,5 kila červeného rybízu
- 800 gramů cukru
- špetka skořice
- 1 balíček ovocného pektinu
- kyselina citronová dle potřeby
- Ovoce rozmixujte a směs propasírujte přes síto, abyste se zbavili peciček z rybízu.
- Do propasírovaného ovoce přidejte ovocný pektin smíchaný s cukrem a skořicí a přiveďte k varu. Protože rybíz bývá dost kyselý, kyselinu citronovou přidejte opatrně, ale nevynechejte ji - je to důležitá součást konzervace.
- Plňte do horkých čistých skleniček a sterilujte otočením víčkem dolů.
Tip: Zbytky z pasírování (slupky s pecičkami a zbytkem dužiny) nevyhoďte, ale nechte je vylouhovat v sodovce. Přeceďte, doslaďte třeba bezovým sirupem a užijte si osvěžující limonádu.