Vánoční ježci
Ingredience
Na těsto:
350 g hladké mouky
50 g cukru krupice
200 g tuku
100 g másla
1 vejce
Na potření 50 g čokolády na vaření
ořechy a kokos podle potřeby
Postup
Z mouky, tuku, cukru a vejce vypracujeme těsto. Rozdělíme je na menší kousky. Do každého dílku zabalíme kousek ořechu (např. vlašského, lískového nebo i mandle) a tvarujeme ježky - doporučuji dělat menší a kulaté ježky se zvednutými čumáčky, jelikož se těsto při pečení trochu rozlije.
Ježky pečeme cca 15 minut, dokud nezrůžoví, při 160 °C. Po upečení necháme ježky vychladnout.
Rozpustíme si čokoládu. Tělíčka ježků potřeme čokoládou a posypeme kokosem. Zbytkem čokolády malujeme ježkům očička a čumáčky.
Lepší je nechat vánoční ježky nějakou dobu odležet.
Další vánoční recepty například na štolu, salát nebo pečený čaj, najdete zde.