reklama

Chřestová sezona je tu: Vynikající recepty, které stojí za vyzkoušení

Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem

Co budete potřebovat:

  • 500 - 600 g vysokého roštěnce na rib eye steak
  • 400 g raných brambor

omáčka

  • 120 g másla
  • 100 ml bílého vína
  • 15 kapek citronové šťávy
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 ks žloutků
  • 50 ml vývaru z chřestu

podle chuti

  • sůl a mletý černý pepř

podle potřeby

  • olivový olej

příloha

  • 2 lžíce cukru
  • 350 g zeleného chřestu
  • 1 lžíce másla
  • 250 ml bílého vína 

Postup

  1. Vysoký roštěnec na rib eye steak očistíme, lehce rukou naklepeme, z obou stran potřeme silnou vrstvou olivového oleje, osolíme hrubou solí a opepříme čerstvě mletým černým pepřem. Steak necháme při pokojové teplotě asi 30 minut odležet.
  2. Mezitím připravíme brambory. Větší rané neoloupané brambory očistíme pod tekoucí vodou a nakrájíme na čtvrtky. Pak brambory vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 10 - 15 minut.
  3. Do poloměkka uvařené brambory slijeme, zakryjeme poklicí a po dvou minutách silně protřeseme. Poté je rozložíme v jedné vrstvě do zapékací mísy, osolíme, silně potřeme olivovým olejem a v předehřáté troubě pečeme při 220 °C asi 40 minut dozlatova. Během pečení brambory několikrát otočíme.
  4. Jako přílohu uvaříme chřest. Chřest omyjeme, dřevnaté konečky odřízneme a případně tvrdší slupku oloupeme. Stonky svážeme potravinovou nití. Ve vyšším hrnci přivedeme k varu vodu s bílým vínem, solí, cukrem a lžící másla. Pak vložíme chřest a vaříme nastojato (špičkami nahoru) asi 3 - 5 minut, aby byl akorát na skus. Uvařený chřest ihned ochladíme studenou vodou a necháme okapat.
  5. Připravíme si holandskou omáčku. V malém kastrůlku povaříme asi 3 minuty vinný ocet, bílé víno, vývar z chřestu a pepř. Ochucenou zálivku necháme zcela vychladnout. Máslo rozpustíme.
  6. Připravíme si hrnec s vroucí vodou (voda musí jen pouštět malé bublinky), na který postavíme mísu se žloutky. Ke žloutkům přidáme 2 lžíce studené zálivky a pilně šleháme, dokud nevznikne bohatá světlá pěna. Dbáme na to, aby se vejce nesrazila.
  7. Pak postupně přiléváme přepuštěné máslo, mísu již odstavíme z tepla a šleháme, dokud máslo omáčku nezahustí. Nakonec do omáčky zašleháme podle chuti sůl, pepř a citronovou šťávu.
  8. Odležený steak zprudka opečeme na dobře rozpálené suché pánvi. Nejdříve pečeme z jedné strany přibližně 3 minuty, pak teplotu o třetinu snížíme, maso otočíme a pečeme další asi 3 - 4 minuty.
  9. Opečený steak přeložíme do zapékací misky a vložíme na 6 minut do horké trouby předehřáté na 220 °C. Poté maso vyjmeme z trouby, položíme na něj lžičku másla, zakryjeme a necháme ještě dalších 5 - 7 minut odpočinout (dojít).
  10. Hotový Rib eye steak šikmým řezem rozkrojíme na 4 stejné plátky, rozdělíme po dvou kusech na porce a přelijeme šťávou s máslem. Steak obložíme zeleným chřestem přelitým holandskou omáčkou a opečenými bramborami.
  11. Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem podáváme jako hlavní chod, který je vhodný pro slavnostní příležitosti.

Další skvělý recept na rib eye steak s chřestem najdete na vaření.cz.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama