reklama

Chřestová sezona je tu: Vynikající recepty, které stojí za vyzkoušení

Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem

  • 400 g zeleného chřestu

  • lžíce olivového oleje

  • 4 ks vajec

  • 3 lžíce bílého vinného octa

  • 150 g schwarzwaldské šunky

  • 1 ks bobkového listu

  • 50 g sýru Gran Padano

podle chuti

  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup

  1. Tenké stonky chřestu očistíme a ulomíme dřevnaté konce, dlouhé asi 3 cm. Nevyhazujeme je a použijeme je později například k přípravě zeleninového vývaru. Stonky svážeme kuchyňským provázkem do svazečků a vložíme do vařící osolené vody na 10 minut.
  2. Ihned po uvaření ponoříme chřest do studené vody, aby se zastavil var a zachovala se křehkost a barva zeleniny. Rozdělíme ho do 4 svazečků, každý zabalíme do šunky, přendáme do zapékací mísy a zakapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a zapékáme po dobu 15 minut.
  3. Mezitím si připravíme ztracená vejce. Do rendlíku dáme 300 ml vody, ocet, lžičku soli a bobkový list. Když voda začne vřít, snížíme teplotu, aby voda jen jemně probublávala ode dna. Pomocí vidličky vytvoříme ve vodě vír a vklepneme do něj vejce. Po 4 minutách bílek na povrchu ztuhne, ale žloutek uvnitř zůstane měkký. Vejce opatrně vyjmeme, rozložíme na zapečený chřest, opepříme a osolíme.

Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem podáváme jako výborný předkrm.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama