reklama

7 vynikajících a zdravých receptů z polenty: Připravte ji na sladko i na slano

Špenátová polenta se sýrem a žampióny

Ingredience:
200 g kukuřičná polenta
2 kostky bujón zeleninový
olivový olej
2 lžičky máslo
100 g gouda
2 cibule
400 g špenát
250 g žampion
sójová omáčka tamari
3 stroužky česnek
mletý černý pepř
sůl 

Postup:

  1. Propláchněte špenátové listy, nechte okapat a mezitím si nadrobno pokrájejte cibuli. Polovinu pokrájené cibule zpěňte na olivovém oleji a přidejte špenátové listy. Osolte a nechte podusit cca 10 - 15 minut. Žampiony nakrájejte na tenké plátky, osolte a poduste na cibulce. Zeleninový vývar přiveďte k varu a pomalu do něj za stálého míchání přisypávejte polentu.
  2. Dejte pozor, polenta při varu vysoko prská. Za 3 minuty je polenta hotová. Do ještě horké polenty vmíchejte nastrouhaný sýr a máslo. Míchejte, dokud se obojí v polentě dokonale nerozpustí. Poté polentu odstavte. Česnek nakrájejte na tenké plátky a zprudka ho orestujte na olivovém oleji. Hotový špenát a žampióny na závěr dochuťte sójovou omáčkou tamari a pepřem.
  3. Polentu servírujte ještě teplou a tekutou. Na ní dejte špenát, žampiony a nakonec orestované česnekové plátky s olivovým olejem. V létě podávejte s čerstvou zeleninu, v zimě přidejte kysané zelí nebo pikls.

Recept z probio.cz

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama