Ochutnejte recepty předních českých zpěváků
Máte rádi pořad VIP Prostřeno? Vyzkoušejte recepty Evy Pilarové a ochutnejte zvěřinové dobroty.
VIP Prostřeno se už s koncem prázdnin blíží do svého finále. Ochutnejte posledních pár receptů, které uvařily známé osobnosti a celebrity českého šoubyznysu.
Pořad VIP Prostřeno můžete sledovat od pondělí do čtvrtka na Prima family vždy ve 20:00 hodin. Tento týden vařili Pavel Vítek, Robert Vano, Eva Pilarová a Jana Šulcová. Ochutnejte jejich recepty.
Srnčí sekaná podle Evy Pilarové
Budete potřebovat:
- 500 g srnčího masa
- 1 stroužek česneku
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- kousek špeku
- bílý pepř
- l lžička kořen na divočinu
- polévkové koření
- šťáva z mandarinky nebo pomeranče
- 2 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- 3 sáčky sušených brusinek
- snítku rozmarýnu
- 1 sklenice brusinkového kompotu
Pomeleme si maso s česnekem a ochutíme pepřem a kořením. Cibuli a špek si pokrájím a osmahneme dozlatova. Vše přidáme do mletého masa a dochutíme polévkovým kořením, přidáme vejce, strouhanku a zamícháme. Navlhčíme si ruce ve vodě a uděláme 2 šišky. Vložíme do pekáčku a podlijeme vodou a pečeme doměkka.
Do skleničky s víčkem nasypeme brusinky a napěchujeme je. Pak vše zalijeme ginem a necháme půl hodiny odpočívat víčkem dolů. Na talířek si dáme kousek sekané, obložíme opilými brusinkami a přidáme lžičku brusinkového kompotu. Pokrm dozdobíme snítkou rozmarýnu.
Africký kotlík z cest Pavla Vítka
Budete potřebovat:
- 800 g kuřecích stehenních řízků
- 150 ml oleje na smažení
- 1 kousek zázvoru
- 5 stroužku česneku
- 2 lžíce kari koření
- 1 lžíce kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička chilli
- 2 cibule
- petržel
- mrkev
- bílou ředkev
- brokolici
- 3 hrsti čerstvého špenátu
- zelené fazolky
- 3 rajčata
- 300 ml suchého bílého vína
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- šťáva z jednoho citrónu
- 1 sklenice kuřecího vývaru
- sůl, pepř
- nasekaná petrželová nať
V hlubším kastrolu si rozpalte polovinu oleje a zprudka osmažte zázvor, česnek a následně kousky kuřete. Vše vyjměte a dejte stranou. Do výpeku dáme zbytek oleje a přidáme všechno koření a nechte ho rozvonět. Přidáme cibulku a pak postupně zeleninu od té, která má nejméně vody. Až bude vše mírně orestované, přilijeme víno. Pak přijde na řadu protlak, citronová šťáva, kuřecí maso a česnek se zázvorem.
Směs zalijeme vývarem a velmi mírně dusíme asi 2 hodiny. Poslední půl hodinu sundáme pokličku, aby směs ztratila přebytečnou vodu a zhoustla. Přichutíme solí a pepřem. Podáváme s ryží nebo vařeným bramborem. Na ozdobu použijte petrželku.
Višňový štrúdl se zmrzlinou profesionálního fotografa Roberta Vana
Na těsto budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 60 g másla
- 300 ml teplé vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička soli
Na náplň budete potřebovat:
- 400 g vypeckovaných višní
- 30 g rozinek
- 50 g ořechů
- 1 balení piškotů
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 vajíčko
- olej na pomazání
Na zmrzlinu budete potřebovat:
- 2 žloutky
- 200 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany
- 1 vanilkový lusk
- 4 lžíce cukru krystal
Ingredience na těsto si dáme do robotu a vytvoříme krásně hladkou hmotu a necháme ji uležet v ledničce. Pak těsto vyválíme a dáme na něj náplň, kterou si připravíme smícháním všech ingrediencí. Dobře zabalíme, potřeme vajíčkem a dáme péct 40 minut na 180 stupňů Celsia. Suroviny na zmrzlinu si dáme do zmrzlinovače a necháme vyrobit domácí zmrzlinu, kterou podáváme k ještě teplému závinu.