reklama

Osvěžte se v horkém letním počasí lahodným sorbetem!

Milujete sorbet nebo vás zajímá recept na klasický citronový sorbet? Čtěte víc!

Foto: Potten&Patten Staněk

Sorbet patří mezi oblíbené lehké letní dezerty. Jde o příjemnou sladkost, která se hodí na zahradní grilování nebo na jakoukoliv letní párty. Nechte se inspirovat.

Máme pro vás připravené recepty nejen na klasický citronový sorbet, ale také z ovoce, které právě frčí. Překvapte své blízké a připravte jim výborný sorbet. Vyberte si z našich receptů.

Citronový sorbet se šampaňským

Budete potřebovat:

  • 250 g cukru
  • šťávu ze 3 citronů
  • 400 ml šumivého vína nebo sektu
  • 2 bílky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • tenké nudličky citronové kůry
  • 300 ml vody
  • mátu

Cukr si svaříme na řídký sirup ve vodě a necháme vychladnout. Vmícháme do něj citronovou šťávu a šumivé víno. Tekutinu naplníme do nízké kovové misky a uložíme do mrazáku. Po hodině směs promícháme metlou a vrátíme do mrazáku. Toto opakujeme do té doby, než směs začne tuhnout. Ušleháme si bílky z moučkovým cukrem do tuhého sněhu a vmícháme zlehka do sorbetu. Hmotu znovu zamrazíme, nebo dáme do strojku na zmrzlinu. Sorbet servírujeme jako kopečky zmrzliny ozdobené kůrou a mátou.

Jahodovo malinový sorbet

Budete potřebovat:

  • 1 lžičku pomerančové kůry
  • 100 g cukru moučka
  • 400 g jahod
  • 2 bílky
  • 300 g malin
  • 4 lístky máty

Pro přípravu je vhodné použít čerstvé i mražené ovoce. Maliny a očištěné jahody si rozmixujeme a pak přidáme trochu pomerančové šťávy a nastrouhané kůry. Směs dochutíme moučkovým cukrem. Z bílků si ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do ovocné směsi. Vše dáme zamrazit. Sorbet každou půl hodinu vyndáme, vymixujeme a vrátíme zase do mrazáku. Takto postupujeme asi 3 hodiny. Podáváme ozdobené lístkem čerstvě natrhané máty ve skleničkách na stopce.

Luxusní mučenkový sorbet

Budete potřebovat:

  • 12 zralých mučenek
  • 120 g cukru
  • vodu
  • mátu na ozdobu

Z plodů si vydlabeme dužinu a propasírujeme ji sítkem. Přidáme tolik vody, aby množství odpovídalo polovině váhy proceděné šťávy a přisypeme cukr. Směs mícháme do té doby, než se cukr rozpustí a následně dáme hmotu do mrazáku. Zamrazený polotovar necháme trochu rozmrazit a rozšleháme. Pak vše vrátíme opět do mrazáku. Sorbet servírujeme ve skleněných pohárech v mírně povoleném stavu a dozdobíme mátou.

 

 

Děsuplný Flegr a zlehčující Šmucler. Debatu o covidu je třeba změnit, říká psycholog | Video: Kristýna Pružinová, Martin Krepindl
reklama
reklama
reklama