10 nejzajímavějších faktů o parfémech: Znáte je?
Víte, kdy se začal používat první parfém a jak voněl? A proč vaše nová vůně voní lépe na kamarádce, než na vás, či proč mají ženy lepší čich než muži?
Víte, kdy se začal používat první parfém a jak voněl? A která ingredience je vlastně výměškem trávicího ústrojí? Nebo proč vaše nová vůně voní lépe na kamarádce, než na vás? Náš přehled zajímavých faktů o parfémech ale konečně zodpoví i to, proč mají ženy lepší čich než muži.
Myslíte si, že o parfémech víte všechno? Zkuste si na otázky nejprve sami odpověď, a pak si v odstavci pod nimi zkontrolujte, zda jste měli pravdu.
1. Kdy se začal parfém používat?
Parfémy existují od samého počátku lidstva, nejprve jen ve formě bylinek a květin, později v podobě sofistikovanějších vonných olejů a kadidel. Podle historiků byl první důkaz používání parfémů nalezen v 3500 let staré hrobce královny Hatšepsovet v Thébách. Ta proslula tím, že se prohlásila faraonem a v mužském převleku vládla celému Egyptu. Tam bylo už ve starověku používání vonných olejů z myrhy a dalších vzácných ingrediencí dovezených loděmi z bájné země Punt velmi oblíbené.
2. Co znamená slovo parfém?
Slovo parfém pochází z latinského per fumum, což znamená "prostřednictvím kouře" a odkazuje k původnímu způsobu výroby parfémů, tedy vytváření jemného spreje z hmotné substance.
3. Kolik obsahuje ingrediencí?
Dnes je většina ingrediencí parfémů chemická, dříve však mezi nejoblíbenější přísady patřily bylinky a koření. Naši předkové voněli nejčastěji bergamotem, myrhou, koriandrem, pryskyřicí nebo mandlemi. Běžný parfém dnes obsahuje 20 až 250 ingrediencí.
4. Proč voní na každém člověku jinak?
Je to dáno zejména odlišným pH pokožky. To, jak se vůně na své nositelce či nositeli rozvine, ovlivňují také biologické změny v pH pokožky, které jsou ovlivněny hormony. První změna nastává v pubertě, další v těhotenství a poté v období menopauzy. Vliv má i stravování, např. kořeněná jídla mohou vaši vůni změnit, dále pak způsob životního stylu a také braní léků.
5. Co je vlastně pižmo a ambra?
Pravé pižmo, neboli mošus, častá ingredience v parfémech, se získávalo z pohlavních žláz přežvýkavce kabara pižmového. Tato surovina má vynikající fixační účinky a již odedávna je používána za mocné afrodisiakum. Kabar však už téměř vyhynul, takže dnes patří mezi chráněné druhy a pižmo se vyrábí synteticky. Zajímavou přísadou parfémů je i ambra, což je vlastně výměšek trávicího ústrojí vorvaně a patří k nejdražším parfumářským ingrediencím.
6. Proč mají ženy lepší čich než muži?
Příčiny můžeme hledat již v dávném pravěku. "Čich totiž původně sloužil jako jeden z nástrojů pro přežití, varoval před zkaženým jídlem nebo nebezpečnými látkami ve vzduchu. Kdyby nerozpoznala zkažené nebo jedovaté jídlo, mohla otrávit celý klan," vysvětluje manažer internetového obchodu Parfemy.cz Karel Brožek. Čich navíc sloužil k výběru vhodného partnera a předpokládá se, že pomáhá i při utváření vztahů matky a dítěte.
7. Opravdu si mohu pamatovat vůni dětství?
Vzpomenete si také na vůni, která vám připomíná dětství? Ať je to vůně dětského pudru, tvarohových buchet nebo čerstvě vypraného prádla, tyto vzpomínky jsou silnější, než jakékoliv vizuální nebo chuťové. Udržíte si je proto daleko déle. Na druhou stranu stejně jako zrak či sluch, i čich slábne s rostoucím věkem. Kouření cigaret a používání těžkých silných parfémů může přispět ke zhoršování čichu.
8. Kdo rozšířil parfémy v Evropě?
V Evropě se parfémy rozšířily díky Italce Kateřině Medicejské, která se v 16. století stala manželkou francouzského krále a omámila dvůr svými rukavičkami z parfemované kůže. V Itálii už v té době umění výroby parfémů značně vzkvétalo a Kateřinin osobní parfumář, Rene le Florentin, své tajemství dovezl do Francie. Proslýchá se, že jeho laboratoř byla se sídlem budoucí královny spojena tajnou chodbou, aby unikátní recepty nemohl nikdo ukrást cestou.
9. Kam je nejlepší parfém aplikovat?
Parfém aplikovaný na šíji, zápěstí, předloktí a za uši voní nejvýrazněji a nejsilněji. Je to tím, že na těchto místech je tenká kůže a pulzuje zde krev, takže jsou teplejší a parfém se lépe odpařuje. Coco Chanel prohlašovala, že by si žena měla nanášet parfém na ta místa, kde si přeje být líbána.
10. Která ingredience je v každém parfému?
Mezi nejobvyklejší ingredience, které nechybí snad v žádném parfému, patří růžové a jasmínové výtažky. Jsou stálicí na parfumářské „paletě". Volné sdružení nejlepších světových parfumářů se jmenuje L´Artisan Parfumeur a vzniklo v roce 1976 ve Francii. Spojuje nejznámější a nejrespektovanější tvůrce vůní, pro které jsou k dispozici nejlepší a nejdražší ingredience, jako je šedá ambra, ručně sbírané okvětní plátky květin nebo vzácné koření.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Úklid v kosmetické taštičce: Jak dlouho vydrží líčidla?
Co sluší postavě s velikostí XL? 8 chytrých tipů
Trendy v manikúře: Jaký tvar a barva se teď nosí?