reklama

12 evropských specialit: Radíme, jaká jídla musíte ochutnat a v kterých městech

Paříž (Francie) - croissant

Co si určitě nenechat ujít v Paříži? Samozřejmě, že nadýchaný máslový croissant! Kořeny tohoto pečiva však nesahají do Francie, jak se většina z nás možná domnívá, ale do Vídně.

Předchůdcem tohoto rohlíku z křehkého těsta je rakouský "Kipferl", sladký rohlík připomínající loupák, který se ve Vídni vyráběl už ve 13. století. Francie se stala jeho adoptivní zemí poté, co v roce 1839 rakouský důstojník August Zang založil v Paříži na známé rue de Richelieu vídeňskou pekárnu. Tam vyráběl vídeňské speciality včetně sladkých rohlíků Kipferl. Rohlíky si velice záhy získaly oblibu u místních a inspirovaly mnohé francouzské pekaře.

Netrvalo dlouho a na světě byly první francouzské croissatny, inspirované právě vídeňským rohlíkem. Svůj název získal croissant podle svého charakteristického tvaru (croissant znamená srpek, půlměsíc). V roce 1869 byla konzumace croissantů už natolik rozšířená, že se o pečivu mohlo hovořit jako o základu typické francouzské snídaně.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama