Vídeň (Rakousko) - Sacher
Zavítáte-li k našim rakouským sousedům, neměli byste si nechat ujít věhlasný Sacher. Jde o druh čokoládového dortu s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou.
Originální koláčovou směs s čokoládou vytvořil v roce 1832 tehdy teprve šestnáctiletý kuchařský učeň Franz Sacher na dvoře knížete Metternicha. Panovník tehdy příkázal šéfkuchaři, aby připravil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl ale právě indisponován, a tak se požadavek dostal až k Franzi Sacherovi, který vtvořil právě tento čokoládový dort. Až následně Franzův syn Eduard vylepšil pochoutku o čokoládovou polevu a meruňkovou marmeládu během svých učňovských let u císařského a královského dvorního cukráře Demela. Od té doby je Sacher jednou z nejznámějších kulinářských specialit Vídně.
V roce 1876 Eduard Sacher založil také restauraci a Hotel Sacher. Název dezertu - Originální Sacherův dort (Original Sacher-Torte) - byl registrován tímto hotelem jako firemní označení a receptura dortu je dodnes držena v tajnosti.