reklama

Proč jíst medvědí česnek? Jarní detox i skvělé recepty!

Medvědí česnek brání vysokému tlaku, cukrovce,... Zkuste 3 recepty.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Medvědí česnek, velmi málo doceňovaná rostlinka, která zvládne zatočit se stafylokokem, zácpou a snižuje krevní tlak. Proč by nám ještě neměl chybět na jídelníčku a jaké recepty s ním vyzkoušet?

Lze jej konzumovat celý, listy, květy nebo cibulky. Začíná se sbírat od dubna a sezóna končí na konci května nebo na začátku léta. Můžete jej najít ve volné přírodě nebo si ho zkusit vypěstovat na zahradě.

Nespleťte si ho

Jde o malou rostlinu, jejíž nejoblíbenější místo je podél potoků, v lese nebo na vlhkých loukách. Medvědí česnek byste mohli zaměnit s konvalinkou, ale jedno spolehlivé poznávací znamení tu je, opravdu voní jako klasický česnek. Utrhněte si list a promněte mezi prsty, spolehlivě ho poznáte. Pokud byste si nebyli jistí, raději si ho kupte od prodejců na trhu, protože listy konvalinky jsou jedovaté.

Vlastní úroda

Nejlépe se mu bude dařit ve stínu u keřů, kde si udrží potřebnou vlhkost. I když jej zasadíte do země, déšť mu nepostačí, dopřejte mu pravidelnou zálivku. Můžete začít se semínky nebo si rovnou kupte cibulky. Určitě jich vedle sebe dejte víc, protože vždycky některá z nich nevzejde. 

Doporučujeme: Domácí hranolky ze zeleniny. Překvapí vás chuť

Na semena a cibulky je pozdě, ty se sází na podzim. Ze semen se sklízí až druhým rokem, cibulky plodí už další jaro. Nyní je nejlepší koupit sazenici, z které budete mít úrodu ještě tento rok.

Polévka versus antibiotikum

V kuchyni se hlavně využívají zelené listy, kterými se koření polévky, omáčky i masa. Vlastně bude fungovat skvěle všude tam, kam přidáváme bylinky. Pochutnáte si na másle, dresinku, salátech. Vařením ztrácí všechny své skvělé přednosti, proto jej přidávejte už do hotového pokrmu. A proč volit tento česnek a ne klasický? Rozhodně vám po něm nehrozí tak nepříjemný zápach z úst.

I v léčitelství má své významné místo. Pro naše tělo je skvělou detoxikační potravinou, navíc ho lze zařadit mezi přírodní antibiotikum. Jeho přednosti jsou opravdu velké.

Proč tělo potřebuje medvědí česnek?

Už samotný fakt, že jde o zelenou ingredienci, napovídá, jak moc je pro náš organismus důležitý. Najdeme v něm železo, zinek, hořčík, vápník, mangan, měď. Obsahuje důležité vitaminy B1, B2, C, A. Právě kvůli těmto přednostem jej naše babičky využívaly při léčbě závratí, křečových žil nebo při potížích s dechem.

Náš tip: Vykouzlete čokoládové lahůdky podle Zdeňka Pohlreicha

Sirné sloučeniny a kyselina L-askorbová jsou pravým důvodem, proč je plný vitaminu C. Stačí jen 100 g zelených listů a tělu dodáte 150 mg vitaminu C, tedy trojnásobnou denní dávku, za což vám nejvíce poděkuje imunitní systém.

S čím ještě pomáhá:

  • Obsahuje chlorofyl, čímž skvěle čistí krev.
  • Snižuje hladinu krevního cukru.
  • Léčí střevní potíže infekčního původu.
  • Velké množství stopových prvků brání vápenatění cévních stěn.
  • Snižuje potíže krevního oběhu.
  • Funguje jako prevence arteriosklerózy.
  • Je močopudný, proto čistí ledviny a močový měchýř.
  • Jako silné přírodní antibiotikum bojuje s bakteriemi a plísněmi, dokonce vás ubrání před stafylokokem.
  • Preventivně pomáhá s nadýmáním.
  • Snižuje krevní tlak.
  • Brání procesu kornatění tepen.
  • Předchází krevním sraženinám.
  • Chrání před kardiovaskulárními chorobami.
  • Je silný antioxidant, čímž tělo chrání před vznikem rakoviny.
  • Pomáhá při nachlazení a infekci dýchacích cest.
  • Upravuje stolici.
  • Pročistí játra od toxických látek.

3 skvělé recepty

Polévka z medvědího česneku

Budete potřebovat:

  • 200 g medvědího česneku
  • 100 ml smetany
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 50 g šalotky
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 4 vejce
  • 50 g brambor
  • máslo
  • sůl, pepř

POSTUP:

Šalotku osmahněte na másle, přidejte kostičky brambor a zalijte vínem. Nechte projít varem a přilijte vývar. Vařte do té doby, až změknou brambory. Přidejte smetanu, nasekaný medvědí česnek, povařte. Před podáváním rozmixujte a našlehejte. Lze podávat se ztraceným vejcem.

Pesto z medvědího česneku

Budete potřebovat:

  • 2 hrsti kešu oříšků
  • 1 svazek medvědího česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • parmezán
  • sůl

Další skvělé recepty s medvědím česnekem najdete ZDE >>

POSTUP:

Omyté listy rozmixujte s oříšky a pomalu přilévejte olej. Když je směs spojená, přisypte nastrouhaný parmezán a případně dochuťte solí. Parmezán je dostatečně slaný, proto pesto nejprve ochutnejte. Skladujte v malé skleničce tak, aby vrchní část byla zalitá olejem. Dobře zavíčkujte a nechte v ledničce.

Máslo s medvědím česnekem

Budete potřebovat:

  • 40 g medvědího česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 g másla
  • 2 nakládaná sušená rajčata

POSTUP:

Máslo nechte změknout. Omytý a osušený česnek nasekejte a promíchejte s máslem. Dochuťte solí. Nakonec najemno nakrájejte okapaná rajčata a přimíchejte do másla. Pokud chcete jemnější konzistenci, můžete vše rozmixovat. Bylinkové máslo si zabalte po menších kouscích do potravinové fólie. Hodí se na grilované maso, bagetu nebo jen tak na čerstvý chléb.

Jak používáte medvědí česnek vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

zdroj: icesnek.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Může se hodit aneb 10 věcí, které byste měli vyhodit

Antikoncepce 5 dní po sexu. Bez občanky

Fotoreportáž "Fotit císařský řez byla výzva," říká Igor





reklama
reklama
reklama