reklama

Poznáte pravé wasabi? Vypěstujte si ho raději doma

V posledních letech se wasabi stalo hitem. Vypěstujte si ho raději doma, v restauraci dostanete náhražku.

Foto: Thinkstock

V posledních letech se wasabi stalo hitem nejen u nás, ale ve všech západních zemích. Prý je dokonce pro svou jedinečnou chuť návykové… Jenže jenom málokdy si pochutnáte na pravém japonském křenu. Je drahý, a tak se nás obchodníci snaží často ošidit.

„V japonštině se tato náhražka jmenuje "seiyó wasabi", což je označení pro takzvané západní wasabi, tedy náš starý známý obyčejný křen," říká na slovo vzatý odborník Jakub Krulich, zahradník z pražské Petynky. „To, co tak často dostanete v restauraci, se vyrábí z najemno rozmixovaného křenu selského, pro ostrost se přidává hořčice, pro barvu potravinářská barviva nebo kurkuma, gardénie či světlice lékařská. Výsledkem je něco, co barvou vzdáleně připomíná originál, ale chutí ani náhodou," podotýká.

Co je pravé wasabi?

Je to najemno nastrouhaný oddenek v Japonsku rostoucí byliny z čeledi brukvovitých. Wasabia japonica je 20 - 30 cm vysoká rostlina, má větší srdčité listy, vyrůstající ze silného oddenku, květy má bílé a drobné. V přírodě roste v podrostu stromů a keřů, podél břehů potoků a říček, zejména v chladnějších podhorských oblastech a u pobřeží. Japonci ho znají už od 10. století, nepovažují ale wasabi jen za pouhou delikatesu - moc dobře znají i jeho léčivé účinky.

Přírodní antibiotikum i prevence rakoviny

Výzkumy potvrdily to, co znali už staří samurajové. Wasabi je mimo jiné třeba účinné přírodní antibiotikum, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní. Působí preventivně proti rakovině, zpomaluje nebo zastavuje také toxické účinky její klasické léčby např. ozařováním.

Čtěte také: 13 důvodů, proč pít vodu s citronem. Znáte je?

Dále posiluje imunitní systém a je také dokonalým antioxidantem. Látky obsažené v rostlině působí jako antikoagulant, mohou být používány k prevenci mozkových příhod a infarktu, brání osteoporóze. Wasabi toho tedy umí opravdu hodně. A protože to pravé nebývá vždy k mání, je lepší si ho vypěstovat doma.

Jak wasabi pěstovat?

Zatím není spolehlivě ověřeno, zda se dá v našich podmínkách wasabi pěstovat i jako venkovní bylina. Je sice do jisté míry mrazuvzdorné, ale pokud chcete vsadit na jistotu, pak je lépe japonský křen pěstovat v květináči jako přenosnou rostlinu. Jakub Krulich doporučuje umístit ji od jara do podzimu na zahradu, lodžii apod., kdy je důležité, aby bylo stanoviště stinné, případně osvětlené pouze ranním nebo večerním sluncem. Přímé polední slunce rostlině neprospívá.

Zeminu potřebuje humózní, výživnou a stále vlhkou. Květináč může stát i v misce s vodou nebo jej lze umístit na okraj zahradního potoka. Na podzim přeneseme květináč do bytu, zimní zahrady apod. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí od 8 °C do 18 °C. Díky nižším teplotám a menší intenzitě světla, blížící se hodnotami optimu v její domovině, začne růst velmi bujně, tvoří pěkné, velké listy a jednotlivé oddenky rychle přirůstají. Pozor, protože budete wasabi konzumovat, přihnojujte ho pouze organickými hnojivy!

Odborná spolupráce: Jakub Krulich, zahradník z pražské Petynky

Zdroj: Hobbymanie.cz

Máte rádi sushi? Jak často je wasabi na vašem jídelníčku? Je podle vás silnější než český křen?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

11 způsobů, jak z domu vyhnat rakovinu

Nejmenší a nejdivnější domy světa

10 vět, podle kterých poznáte špatného manažera


reklama
reklama
reklama