Jak vybrat kuchyňskou desku, aby co nejdéle vydržela?
Jak si správně vybrat kuchyňskou desku, aby dlouho vydržela? Podívejte se, jaké materiály můžete zvolit a jak o ně pečovat.
Věděli jste, že téměř 50 % doby strávíte v kuchyni prací na kuchyňské desce a pouze necelých 13 % vařením na sporáku? Proto je velice důležité, aby kuchyňská deska měla dostatečnou životnost a odolávala co možná nejlépe všem nástrahám práce v kuchyni.
Deska významně ovlivňuje vzhled celé kuchyně a především pocit z jejího používání. Zásadní rozhodnutí se týká především materiálu, z kterého se pracovní kuchyňské desky vyrábí. Seznamte se s výhodami a nevýhodami jednotlivých typů.
Laminátové desky: Pozor na ostré nože
Máme je doma téměř všichni! Jde většinou až o řádově levnější volbu oproti jiným variantám. Desky jsou vytvořené z dřevěných třísek spojených syntetickými pryskyřicemi, které jsou tvrzené při vysokém tlaku a teplotě. Poté jsou laminovány, tedy pokryty papírem napuštěným pryskyřicí.
Doporučujeme: Kuchyň podle Feng Shui: Oheň versus voda!
Prodávají se v různých úrovních kvality, odlišnost přitom může být třeba i v odolnosti teplotě. Lze doporučit desky s tzv. vysokotlakým laminátem, které mají nejdelší životnost. Lepší desky mají postformingové zakončení spodních a předních hran. Jednoduše řečeno, zabraňují vsáknutí vlhkosti do desky.
Výhody:
- velký výběr barev a dekorů
- snadná údržba (není nutná impregnace či speciální přípravy)
- nízká cena
Nevýhody:
- snadné poškození desky (především nožem, vysokou teplotou)
- při vniknutí vody do dřevotřísky hrozí nabobtnání
- nelze opravit například přebroušením, nutná výměna
- viditelné spoje
Nerezové desky: Poškrábou se
Nerezové pracovní desky jsou známy především z restauračních provozů a jídelen. Jde o hygienické řešení, které toho mnoho vydrží a má snadnou údržbu. Nijak nevadí, když na desku vyprskne vroucí olej, nebo na ni položíte horký hrnec.
V poslední době se s rostoucí módou designových kuchyní můžeme s nerezovými deskami setkávat i v domácnostech. Pozitivní je také to, že jde pořídit i nerezové umyvadlo přímo vsazené v desce.
Výhody:
- odolná proti vyšším teplotám
- větší životnost
- udržitelnější hygienické prostředí
Nevýhody:
- výrazná viditelnost otisků a polití
- sklony k poškrábání
- vysoká pořizovací cena
- hůře k dostání
Dřevěné desky: Je třeba se starat
Přírodní materiály jsou trendy. Dřevěné desky z masivu mohou být krásné a skutečně dokážou vzhled některých typů kuchyňských linek výrazně povýšit. Daní je ovšem jejich náchylnost k opotřebení. Podívejte se doma na zasloužilé dřevěné prkénko a bude vám to jasné.
Pro prodloužení životnosti je potřeba desku ošetřovat speciálním olejem. Časem se ale pravděpodobně stejně nevyhnete poškrábání a případně i mapám od rozlitých barevných tekutin. Deska jde nicméně renovovat přebroušením, které se minimálně o škrábance postará.
Stejně jako u jakéhokoliv jiného masivu platí, že příliš dekorů dřeva v jedné místnosti škodí. Sladění s podlahou nebo dvířky kuchyně tak nemusí být vůbec jednoduché.
Výhody:
- přírodní vzhled
- odolná proti vyšším teplotám
- lze přebrousit
Nevýhody:
- měkký materiál
- bez ošetření olejem či vosky hrozí vyšší nasákavost
- nutná pečlivá údržba
- obtížné vhodně zkombinovat s ostatními prvky kuchyně
Kamenné desky: Nic levného
Přírodní kámen je asi tím nejluxusnějším a nejdražším materiálem, který si můžete do kuchyně pořídit. Používán je travertin, vápenec a žula. První dva zmíněné kameny jsou pórovitější, i proto se žula volí nejčastěji. Mezi její výhody patří, že je vhodná i na parapety a podlahy, a tak se dá celý interiér dobře sladit. Jednolitosti pomáhá i to, že lze nechat vyrobit z kamene také dřez, leštěné drážky v pracovní desce mohou posloužit jako prostor pro odkládání nádobí.
Náš tip: První kuchyň: 14 věcí, které v ní nesmí chybět
Barev a druhů existuje celá řada, jejich pořizovací cena se ovšem často výrazně liší. U barevnosti je třeba podotknout, že u přírodních materiálů nelze zaručit stálost barev a takřka neexistuje deska, která by měla neměnný dekor po celé své délce, pro někoho je to znak unikátnosti a přednost, někomu to vadí. Pracovní deska musí být na tuto zátěž připravena, proto není radno její výběr řešit až nakonec.
Zejména žula je velice odolná, především proti mechanickému opotřebení a vyšším teplotám, méně však proti chemikáliím, olejům a například červenému vínu. I proto je vhodné ošetřovat kámen speciální impregnací. I tento materiál lze přebrousit.
Výhody:
- luxusní materiál
- vysoká tepelná a mechanická odolnost
- unikátnost
- možnost sladění s dlažbou, parapety
Nevýhody:
- nižší odolnost proti tvorbě skvrn
- nejednotnost struktury po celém povrchu desky
- vysoká hmotnost
- vysoká cena
Desky z technického kamene
Desky z technického kamene se z hlediska životnosti přírodnímu kameni vyrovnají. Ostatně jsou z více jak 90 % z přírodního materiálu, nejčastěji z drceného křemene. Ten je lisován do výsledné podoby spolu s pryskyřicí a barevnými pigmenty. V některých vlastnostech pak přírodní kámen dokonce překonávají.
V patrnosti je nutné držet vyšší hmotnost desky, a s tím spojenou nutnost výběru kuchyně, která zátěž několika metráků vydrží. Pro někoho může být v této luxusní kategorii negativem to, že desky nejsou tak unikátní jako konkrétní přírodní kámen. Skutečností nicméně je, že v přírodním kameni nelze vyloučit výskyt nedostatků či zpočátku neznatelných prasklin, které se objeví až při používání.
Výhody:
- luxusní materiál
- vysoká pevnost a mechanická odolnost
- nízká nasákavost
- velký výběr dekorů a barev¨
Nevýhody:
- vyšší hmotnost
Který materiál vyhovuje nejvíce vám? Máte s některým z nich zkušenosti? Napište nám v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Masožravé rostliny: Originální a užitečná dekorace
6 klasických i originálních uzlů na kravatě: Jak je uvázat?
Císařský řez a menší bolest? Mámy nebuďte bláhové!