reklama

Jak vybrat kuchyňskou desku, aby co nejdéle vydržela?

Jak si správně vybrat kuchyňskou desku, aby dlouho vydržela? Podívejte se, jaké materiály můžete zvolit a jak o ně pečovat.

Foto: technistone.cz

Věděli jste, že téměř 50 % doby strávíte v kuchyni prací na kuchyňské desce a pouze necelých 13 % vařením na sporáku? Proto je velice důležité, aby kuchyňská deska měla dostatečnou životnost a odolávala co možná nejlépe všem nástrahám práce v kuchyni.

Deska významně ovlivňuje vzhled celé kuchyně a především pocit z jejího používání. Zásadní rozhodnutí se týká především materiálu, z kterého se pracovní kuchyňské desky vyrábí. Seznamte se s výhodami a nevýhodami jednotlivých typů.

Laminátové desky: Pozor na ostré nože

Máme je doma téměř všichni! Jde většinou až o řádově levnější volbu oproti jiným variantám. Desky jsou vytvořené z dřevěných třísek spojených syntetickými pryskyřicemi, které jsou tvrzené při vysokém tlaku a teplotě. Poté jsou laminovány, tedy pokryty papírem napuštěným pryskyřicí.

Doporučujeme: Kuchyň podle Feng Shui: Oheň versus voda!

Prodávají se v různých úrovních kvality, odlišnost přitom může být třeba i v odolnosti teplotě. Lze doporučit desky s tzv. vysokotlakým laminátem, které mají nejdelší životnost. Lepší desky mají postformingové zakončení spodních a předních hran. Jednoduše řečeno, zabraňují vsáknutí vlhkosti do desky.

Výhody:

  • velký výběr barev a dekorů
  • snadná údržba (není nutná impregnace či speciální přípravy)
  • nízká cena

Nevýhody:

  • snadné poškození desky (především nožem, vysokou teplotou)
  • při vniknutí vody do dřevotřísky hrozí nabobtnání
  • nelze opravit například přebroušením, nutná výměna
  • viditelné spoje

Nerezové desky: Poškrábou se

Nerezové pracovní desky jsou známy především z restauračních provozů a jídelen. Jde o hygienické řešení, které toho mnoho vydrží a má snadnou údržbu. Nijak nevadí, když na desku vyprskne vroucí olej, nebo na ni položíte horký hrnec.

V poslední době se s rostoucí módou designových kuchyní můžeme s nerezovými deskami setkávat i v domácnostech. Pozitivní je také to, že jde pořídit i nerezové umyvadlo přímo vsazené v desce.

Výhody:

  • odolná proti vyšším teplotám
  • větší životnost
  • udržitelnější hygienické prostředí

Nevýhody:

  • výrazná viditelnost otisků a polití
  • sklony k poškrábání
  • vysoká pořizovací cena
  • hůře k dostání

Dřevěné desky: Je třeba se starat

Přírodní materiály jsou trendy. Dřevěné desky z masivu mohou být krásné a skutečně dokážou vzhled některých typů kuchyňských linek výrazně povýšit. Daní je ovšem jejich náchylnost k opotřebení. Podívejte se doma na zasloužilé dřevěné prkénko a bude vám to jasné.

Pro prodloužení životnosti je potřeba desku ošetřovat speciálním olejem. Časem se ale pravděpodobně stejně nevyhnete poškrábání a případně i mapám od rozlitých barevných tekutin. Deska jde nicméně renovovat přebroušením, které se minimálně o škrábance postará.

Stejně jako u jakéhokoliv jiného masivu platí, že příliš dekorů dřeva v jedné místnosti škodí. Sladění s podlahou nebo dvířky kuchyně tak nemusí být vůbec jednoduché.

Výhody:

  • přírodní vzhled
  • odolná proti vyšším teplotám
  • lze přebrousit

Nevýhody:

  • měkký materiál
  • bez ošetření olejem či vosky hrozí vyšší nasákavost
  • nutná pečlivá údržba
  • obtížné vhodně zkombinovat s ostatními prvky kuchyně

Kamenné desky: Nic levného

Přírodní kámen je asi tím nejluxusnějším a nejdražším materiálem, který si můžete do kuchyně pořídit. Používán je travertin, vápenec a žula. První dva zmíněné kameny jsou pórovitější, i proto se žula volí nejčastěji. Mezi její výhody patří, že je vhodná i na parapety a podlahy, a tak se dá celý interiér dobře sladit. Jednolitosti pomáhá i to, že lze nechat vyrobit z kamene také dřez, leštěné drážky v pracovní desce mohou posloužit jako prostor pro odkládání nádobí.

Náš tip: První kuchyň: 14 věcí, které v ní nesmí chybět

Barev a druhů existuje celá řada, jejich pořizovací cena se ovšem často výrazně liší. U barevnosti je třeba podotknout, že u přírodních materiálů nelze zaručit stálost barev a takřka neexistuje deska, která by měla neměnný dekor po celé své délce, pro někoho je to znak unikátnosti a přednost, někomu to vadí. Pracovní deska musí být na tuto zátěž připravena, proto není radno její výběr řešit až nakonec.

Zejména žula je velice odolná, především proti mechanickému opotřebení a vyšším teplotám, méně však proti chemikáliím, olejům a například červenému vínu. I proto je vhodné ošetřovat kámen speciální impregnací. I tento materiál lze přebrousit.

Výhody:

  • luxusní materiál
  • vysoká tepelná a mechanická odolnost
  • unikátnost
  • možnost sladění s dlažbou, parapety

Nevýhody:

  • nižší odolnost proti tvorbě skvrn
  • nejednotnost struktury po celém povrchu desky
  • vysoká hmotnost
  • vysoká cena

Desky z technického kamene

Desky z technického kamene se z hlediska životnosti přírodnímu kameni vyrovnají. Ostatně jsou z více jak 90 % z přírodního materiálu, nejčastěji z drceného křemene. Ten je lisován do výsledné podoby spolu s pryskyřicí a barevnými pigmenty. V některých vlastnostech pak přírodní kámen dokonce překonávají. 

V patrnosti je nutné držet vyšší hmotnost desky, a s tím spojenou nutnost výběru kuchyně, která zátěž několika metráků vydrží. Pro někoho může být v této luxusní kategorii negativem to, že desky nejsou tak unikátní jako konkrétní přírodní kámen. Skutečností nicméně je, že v přírodním kameni nelze vyloučit výskyt nedostatků či zpočátku neznatelných prasklin, které se objeví až při používání.

Výhody:

  • luxusní materiál
  • vysoká pevnost a mechanická odolnost
  • nízká nasákavost
  • velký výběr dekorů a barev¨

Nevýhody:

  • vyšší hmotnost

Který materiál vyhovuje nejvíce vám? Máte s některým z nich zkušenosti? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Masožravé rostliny: Originální a užitečná dekorace

6 klasických i originálních uzlů na kravatě: Jak je uvázat?

Císařský řez a menší bolest? Mámy nebuďte bláhové!



reklama
reklama
reklama