podtitulek 1
Trojbarevný dort
Krusta
1 hrnek mandlí
¼ hrnku čerstvých datlí
¼ hrnku rozinek
¼ hrnku sušených brusinek
Krém
1 hrnek ořechů kešu
½ hrnku světlého agáve sirupu
½ hrnku vody
1 hrnek kokosového oleje deodorizovaného
Zelená vrstva
2 velké lžíce zeleného ječmenu
1 hrnek kokosu
Růžová vrstva
¾ hrnku jahod
Fialová vrstva
½ hrnku borůvek
Zdobení – borůvkové glazé
½ hrnku lesních borůvek
1 lžíce tmavého agáve sirupu
Dekorace
kanadské borůvky
Postup:
Odměřte si do misky kokosový olej ve ztuhlém stavu a nechte ho v sušičce, nebo ve vodní lázni roztavit. Teplota nesmí přesáhnout 42 °C.
Připravte si dortovou formu o průměru 22 cm. Dno obalte strečovou fólií, nebo igelitovým sáčkem a poté formu zavřete.
Na přípravu krusty v robotu rozmixujte nejprve mandle na drobno. Poté přidejte datle, rozinky a brusinky a důkladně rozmixujte. Pokud nemáte kvalitní robot, půjde vám to těžko a v tomto případě je lepší si rozinky a brusinky předem na 15 minut namočit, poté je vyždímat a rozmixovat. Pokud se směs dostatečně nelepí a netvoří soudržné těsto, přidejte ještě dvě lžíce vody a zamixujte. Těsto rovnoměrně natlačte na dno dortové formy.
Krém připravte v mixéru. Rozmixujte ořechy kešu, agáve sirup a vodu. Poté přidejte kokosový olej a zapracujte. Krém rozdělte na tři stejné díly, do každého dílu postupně vmixujte ingredience na jednotlivé vrstvy. První vrstvu nalijte na připravenou krustu a dejte na hodinu zamrazit. Druhou vrstvu nalijte na první vrstvu a dejte zamrazit na 5 hodin. Nalijte poslední vrstvu a dort chlaďte v ledničce 2 hodiny. Poté na lehce zatuhlou horní vrstvu poklaďte kanadské borůvky a lehce přimáčkněte. Nechte chladit dalších 8 hodin.
Borůvkové glazé si připravte v mixéru. Rozmixujte ½ hrnku borůvek s agáve sirupem a směs vylijte na teflexovou fólii umístěnou na sušícím plátu. Sušte ½ hodiny na 40 stupňů a zkuste konzistenci. Potřebujeme, aby glazé zůstalo tekuté a lesklé a současně mělo konzistenci hustého medu. Pokud je směs příliš řídká, nechte ji v sušičce další půl hodiny. Pokud se vám na glazé udělal „škraloup“, nalijte vše do mixéru a rozmixujte. Až bude mít glazé správnou konzistenci, přelijte ho do zdobicí lahvičky.
Po zchladnutí dortu opatrně uvolněte okraj dortové formy, nahřátým nožem odřízněte dort podél okrajů a formu sundejte. Uchopte strečovou fólii a lehce oddělte dort od dna formy. Podepřete dort celou dlaní s prsty, odstraňte fólii a dort přesuňte na servírovací talíř. Ozdobte borůvkovým glazé a borůvkami.
Dobrá rada: Pokud dort povezete přátelům jako dárek, do jahodové a borůvkové vrstvy přidejte 1 lžíci lecitinu, aby byl dostatečně tuhý a zvládl transport. Nebo ho nechte o pár hodin déle v ledničce.