reklama

podtitulek 2

Čokoládový dort Krusta 1 hrnek para ořechů 1 hrnek kokosu špetka soli 2 lžíce kakaa 2 lžíce agáve sirupu 2 lžíce vody Krém 2 hrnky ořechů kešu ½ hrnku agáve sirupu 1 a ½ hrnku vody 1 lžíce espressa (volitelné) ¼ lžičky soli 1 hrnek kakaa 1 hrnek kakaového másla Zdobení – čokoládové pusinky 1 hrnek ořechů kešu 1 hrnek vody 2 lžíce kakaa 3 lžíce agáve sirupu špetka soli ½ hrnku kakaového másla Postup: Odměřte si do misky kakaové máslo ve ztuhlém stavu, nakrájejte ho na drobno a nechte v sušičce nebo ve vodní lázni roztavit. Teplota nesmí přesáhnout 42 °C. Připravte si dortovou formu o průměru 22 cm. Dno obalte strečovou fólií, nebo igelitovým sáčkem a poté formu zavřete. Na přípravu krusty v robotu rozmixujte nejprve para ořechy na drobno. Pozor, mixujte jen krátce, para ořechy byste mohli snadno přemixovat, což by způsobilo uvolnění tuku a zolejnatění celé směsi. Přidejte kokos, kakao a sůl a lehce promíchejte. Nakonec přidejte vodu. Pokud se směs dostatečně nelepí a netvoří soudržné těsto, přidejte ještě dvě lžíce vody a zamixujte. Hmotu přendejte do dortové formy a rovnoměrně natlačte na dno. Krém připravte v mixéru. Rozmixujte kešu ořechy, vodu, agáve sirup, sůl a espresso. Poté přidejte kakao a opět mixujte. Nakonec přidejte kakaové máslo, které důkladně zamixujte do krému. Vylijte krém na krustu a nechte v ledničce alespoň 6 hodin. Krém na čokoládové pusinky připravte v mixéru rozmixováním nejprve kešu ořechů s vodou a agáve sirupem, poté ostatních ingrediencí kromě kakaového másla. Nakonec přidejte i máslo a vše důkladně promixujte. Dejte chladit do ledničky. Krém vyndejte dvě hodiny před tím, než budete dort zdobit. V pokojové teplotě krásně povolí. Po zchladnutí dortu opatrně uvolněte okraj dortové formy, nahřátým nožem odřízněte dort podél okrajů a formu sundejte. Uchopte strečovou fólii a lehce oddělte dort ode dna formy. Podepřete dort celou dlaní s prsty, odstraňte fólii a dort přesuňte na servírovací talíř. Do zdobicího sáčku dejte zdobicí špičku s kruhovým zakončením (bez zoubků). Naplňte sáček krémem a tvořte krásné kakaové pusinky podél celého dortu a také uprostřed. Dort nakrájejte nahřátým nožem pod horkou vodou (který vždy osušte) a zakrojte. Takto postupujte před každým zakrojením. Servírujte ihned nebo dejte do ledničky. Dobrá rada: Espresso se do tohoto receptu používá ke zvýraznění čokoládové chuti. Není však raw a můžete ho vynechat.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama