podtitulek 2
Čokoládový dort
Krusta
1 hrnek para ořechů
1 hrnek kokosu
špetka soli
2 lžíce kakaa
2 lžíce agáve sirupu
2 lžíce vody
Krém
2 hrnky ořechů kešu
½ hrnku agáve sirupu
1 a ½ hrnku vody
1 lžíce espressa (volitelné)
¼ lžičky soli
1 hrnek kakaa
1 hrnek kakaového másla
Zdobení – čokoládové pusinky
1 hrnek ořechů kešu
1 hrnek vody
2 lžíce kakaa
3 lžíce agáve sirupu
špetka soli
½ hrnku kakaového másla
Postup:
Odměřte si do misky kakaové máslo ve ztuhlém stavu, nakrájejte ho na drobno a nechte v sušičce nebo ve vodní lázni roztavit. Teplota nesmí přesáhnout 42 °C.
Připravte si dortovou formu o průměru 22 cm. Dno obalte strečovou fólií, nebo igelitovým sáčkem a poté formu zavřete.
Na přípravu krusty v robotu rozmixujte nejprve para ořechy na drobno. Pozor, mixujte jen krátce, para ořechy byste mohli snadno přemixovat, což by způsobilo uvolnění tuku a zolejnatění celé směsi. Přidejte kokos, kakao a sůl a lehce promíchejte. Nakonec přidejte vodu. Pokud se směs dostatečně nelepí a netvoří soudržné těsto, přidejte ještě dvě lžíce vody a zamixujte. Hmotu přendejte do dortové formy a rovnoměrně natlačte na dno.
Krém připravte v mixéru. Rozmixujte kešu ořechy, vodu, agáve sirup, sůl a espresso. Poté přidejte kakao a opět mixujte. Nakonec přidejte kakaové máslo, které důkladně zamixujte do krému. Vylijte krém na krustu a nechte v ledničce alespoň 6 hodin.
Krém na čokoládové pusinky připravte v mixéru rozmixováním nejprve kešu ořechů s vodou a agáve sirupem, poté ostatních ingrediencí kromě kakaového másla. Nakonec přidejte i máslo a vše důkladně promixujte. Dejte chladit do ledničky. Krém vyndejte dvě hodiny před tím, než budete dort zdobit. V pokojové teplotě krásně povolí.
Po zchladnutí dortu opatrně uvolněte okraj dortové formy, nahřátým nožem odřízněte dort podél okrajů a formu sundejte. Uchopte strečovou fólii a lehce oddělte dort ode dna formy. Podepřete dort celou dlaní s prsty, odstraňte fólii a dort přesuňte na servírovací talíř.
Do zdobicího sáčku dejte zdobicí špičku s kruhovým zakončením (bez zoubků). Naplňte sáček krémem a tvořte krásné kakaové pusinky podél celého dortu a také uprostřed.
Dort nakrájejte nahřátým nožem pod horkou vodou (který vždy osušte) a zakrojte. Takto postupujte před každým zakrojením. Servírujte ihned nebo dejte do ledničky.
Dobrá rada: Espresso se do tohoto receptu používá ke zvýraznění čokoládové chuti. Není však raw a můžete ho vynechat.