Žebrácký chléb s mandlemi a čokoládou
Tenhle kříženec mezi staro-rakousko-uherskou žemlovkou a staročeskými chudými rytíři pochází z Alsaska-Lotrinska. Ideální je na něm nejen zužitkování zbylých surovin, ale i to, že polovinu práce můžete udělat několik hodin až den předem.
Co budete potřebovat:
- 200 g staršího, nepříliš slaného kynutého pečiva, jako je veka, briošky, vánočka, velikonoční bochánek, loupáky, karlovarské rohlíky
- 30 g světlého přírodního cukru
- 2 lžíce neslazeného kakaového prášku (holandského typu)
- 1 velké vejce
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
- pořádná špetka soli
- 180 ml mléka
- 70 g (kvalitní) čokolády, nasekané nahrubo
- 50 g celých mandlí nebo ořechů, nasekaných nahrubo
- trocha másla nebo oleje na vymazání formy
Postup
- Pečivo rozkrájejte na kousky. V míse promíchejte cukr, kakao, vejce, vanilku a sůl.
- Vmíchejte mléko, přidejte kousky pečiva tak, aby byly pokryté, a pak nechte alespoň 1 hodinu (nebo přes noc) odpočívat v ledničce.
- Občas směs promíchejte. Pokud je pečivo hodně suché a vypadá, že dobře nenasákne, přilijte trochu mléka.
- Troubu předehřejte na 180 °C a v konvici dejte vařit vodu. Vymažte čtyři formičky. Do poloviny je naplňte chlebovou směsí, posypte polovinou čokolády a mandlí a postup zopakujte. Formičky postavte do pekáče, do kterého se pohodlně vejdou. Do pekáče vlijte tolik vroucí vody, aby sahala do poloviny výšky formiček. Betellmany pečte asi 20 až 25 minut a podávejte je teplé, ideálně s bobkem zakysané smetany anebo řeckého jogurtu na vyvážení jejich sladkosti.
Zdroj: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové