Gratin ze zbylých knedlíků
Zbyly vám od oběda knedlíky? Zkuste je zapéct se zeleninou a sýrem.
Co budete potřebovat:
- 500 g houskového knedlíku
- 4 vejce
- 500 ml plnotučného mléka
- 1 lžička soli
- mletý pepř dle chuti
- špetka muškátového oříšku
- 1 hrst čerstvých bylinek nebo 1 lžíce sušených
(šalvěj, oregano,
rozmarýn)
- 1-2 mrkve (200 g)
- 100 g tvrdého sýra
- 50 g vegan parmezánu
-
Postup
- Knedlíky nakrájejte na tenké plátky.
- V míse prošlehejte vidličkou vejce s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Bylinky nasekejte nadrobno, mrkev oloupejte a nastrouhejte. Vsypte k vejcím.
- K vejcím nastrouhejte sýr a důkladně promíchejte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu vymažte olejem a skládejte do ní plátky knedlíku šikmo tak, aby se částečně překrývaly. Každou řadu přelijte trochou připravené směsi. Pokračujte, až naplníte celou formu.
- Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Posypte parmezánem a pečte 20-25 minut dozlatova.
Tip: Gratin můžete připravit i z bramborového knedlíku, postačí mu poloviční množství mléka a vajec.
Autor receptu: Barbora Kebová, Foto: Štěpán Lohr