reklama

Víno jako lék: Snižuje cholesterol a chrání srdce

Víno se v minulosti opravdu používalo jako lék a našemu zdraví prospívá samozřejmě i dnes. Je je třeba řídit se starým známým heslem "všeho s mírou".

Foto: iStock

Střídmá konzumace vína je skvělou prevencí vzniku kardiovaskulárních chorob, a také dobře působí na snižování cholesterolu. O jeho příznivém působení na lidský organismus věděli již staří Řekové a Egypťané. 

Víno je známým antioxidantem a obsahuje až šest set složek, jež v různé míře pozitivně ovlivňují náš organismus. Při účinku na zdraví jde hlavně o obsah a vzájemný poměr podpůrných látek, ty jsou dané odrůdou, půdními a klimatickými podmínkami a také tím, jak se víno vyrábí. "Víno v malém množství je zdraví nesmírně prospěšné. Infarktů je o 40 až 60 procent méně, mozkových mrtvic je skoro polovina, cukrovky je také až o 60 procent méně," říká profesor a doktor Milan Šamánek. "To, co uvádím, je potvrzeno vědeckými instituty na celém světě," dodává profesor.

Jak víno pomáhá

Víno má výrazné antioxidační účinky, některé působí také protinádorově a významně ovlivňují obsah cholesterolu v krvi, čímž působí preventivně proti kardiovaskulárním nemocem, hlavně infarktu. Nemoci srdce jsou přitom u nás stále nejčastější příčinou úmrtí.

Tento nápoj obsahuje také minerální látky (zabraňují řídnutí kostí) a poměrně velké množství vitaminů, především skupiny B. Ty napomáhají srdeční činnosti, podporují činnost rohovky a sítnice, zvyšují imunitu, mají význam při tvorbě hemoglobinu a v neposlední řadě také omezují únavu a napomáhají léčbě depresí. Unikátní kombinace prospěšných látek tak dělá z vína dokonalý zdravotní koktejl, který hravě vydá za náruče ne vždy nejlevnějších a nejúčinnějších doplňků stravy.

Pití vína jde ruku v ruce s posezením u dobrého jídla. U vína se více povídá, lépe zpívá a v konečném důsledku méně konzumuje alkohol než třeba u piva či destilátů. U vína nás také mnohem více zajímá, co pijeme, jinými slovy upřednostňujeme kvalitu před kvantitou. Se sklenkou vína relaxujeme a dopřáváme si pohodu a klid, což je další podstatný bonus.

Dříve se víno podávalo jako lék

Víno se již dříve využívalo prakticky ve všech podobách a k celé řadě různých účelů - proti nachlazení, k tišení bolesti nebo jako dezinfekční prostředek. Z hroznové šťávy se připravovaly masti, listy révy zase pomáhaly zastavit krvácení a léčit hemoroidy, sušené hrozny (rozinky) se staly dobrým lékem na odstranění zácpy a nechutenství. Hippokrates během své lékařské praxe aplikoval velmi často víno jako diuretikum a také ke snížení tělesné teploty.

Všeho s mírou

Zdravotní přínosy pití vína ale nejsou omluvenkou pro velké večírky a těžká rána. Tím si naopak spíš ublížíme, jelikož organismu pak dá zabrat, aby se z kocoviny dostal. Pokud chcete tělu konzumací vína prospět, je ideální držet se hranice 1,5 až 2 dl vína denně u žen, u mužů je přijatelný až dvojnásobek. Tato hranice odpovídá tělesné konstituci a toleranci organismu vůči alkoholu.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama