Mandlový olej: Nový hit pro kůži, vlasy i zdraví
Mandle a mandlový olej jsou naprostá vitamínová bomba. Olej z mandlí můžete použít jak na tělo a vlasy, tak i vnitřně. Přečtěte si vše, co potřebujete před jeho použítím, vědět.
Mandlový olej je bohatý na řadu vitamínů a minerálů. Konkrétně obsahuje vitamín A, E, F a z minerálů třeba draslík, vápník, či hořčík. Má regenerační a protizánětlivé účinky a je velmi oblíben zvláště v péči o pleť. Přečtěte si, v jakých oblastech ho můžete použít a na co.
Mandlový olej a jeho účinky na kůži
Mandlový olej se dříve používal (a stále občas používá) na zklidnění kůže a k ošetření drobných poranění. V čínské medicíně a ajurvédě je to běžný nástroj k léčení ekzémů a lupénky.
Svým složením je podobný lidské pokožce, proto je v péči o ni velmi oblíbený. Zlepšuje zejména stav suché a citlivé pleti, ale taky dokáže zmírnit akné, díky obsahu vitamínu A a jeho antibakteriálním složkám.
Kromě vitamínu A obsahuje taky koncentrované množství vitamínu E, a díky tomu léčí kůži popálenou sluncem, stárnoucí pokožku a dokáže zjemnit vzezření jizev.
Může se používat na obličej i celé tělo, jeho výhodou je, že se rychle vstřebává, takže je ideálním olejem na tělo po koupeli. Zkuste ho smíchat s voňavými esenciálními oleji pro ještě příjemnější efekt. Další praktické použití je místo odličovače, mandlový olej totiž dokáže rychle odstranit make-up a jakékoliv nečistoty z pleti.
Před aplikací na pleť a tělo zkuste dát kapku oleje na vnitřní stranu vašeho zápěstí, jenom abyste si ověřili, zda nemáte alergii.
Mandlový olej a vlasy
Obsahuje velké množství vitamínu B7, neboli biotinu, který je skvělý k posílení vlasů a nehtů. Pokud máte roztřepené nebo suché konečky, aplikujte trochu mandlového oleje do suchých nebo mokrých vlasů, raději do spodní délky, abyste se vyhnuli rychlému zmaštění pokožky.
Z mandlového oleje si můžete před umytím vlasů připravit zábal. Hodí se hlavně na suché a lámavé vlasy. Nechte působit po dobu minimálně 20 minut.
Využití v kuchyni
Mandlový olej je dobrý používat nejen na kůži, vlasy nehty, ale i vnitřně - v kuchyni. Pomáhá v boji s vysokým cholesterolem a zmírnňuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Obsahuje silné antioxidanty a je protizánětlivý.
Pokud s ním vaříte, vyhněte se vysokým teplotám, jinak se všechny jeho dobré vlastnosti zničí. Nejlepší je v salátech a obecně ve studené kuchyni. Vyměňte proto extra panenský olivový olej na chvíli za mandlový.
Pokud zvažujete koupi, poohlédněte se po kvalitním za studena lisovaném mandlovém oleji, jen tak budete mít záruku, že si olej uchoval všechny prospěšné vitamíny a antioxidanty, o kterých se v článku zmiňujeme.