Pesto z medvědího česneku
Ingredience:
- 120 g medvědího česneku
- 15 g soli
- 100 ml olivového (nebo jiného kvalitního) oleje
Postup:
Listy medvědího česneku očistěte (například ponořením do vody ve dřezu nebo vaně) a pořádně propláchněte. Pak je v mixéru rozemelte společně s olivovým olejem a solí na hladké pesto. K této práci je potřeba dobrý mixér, který si se sekáním listů hravě poradí - snáze se mu pracuje, pokud k česneku rovnou přilijete olej, nasucho to dost dobře nejde. Víčko pečlivě uzavřete a skladujte v lednici. Takto by mělo pesto prý vydržet celý rok, až do další medvědí sklizně.
Pesto je poměrně slané, nicméně sůl zde funguje také jako konzervant a při použití zároveň dosolí i chystaný pokrm. A kam se hodí? Můžete jej použít místo marinády na maso nebo rybu, přidat do těstovin, bylinkových dipů, salátů, pomazánek anebo prostě jen namazat na chleba s máslem.