Hrášková krémová polévka s mátou
Ingredience na 3 - 4 porce:
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velká brambora (asi 150g)
- 0,5 litru vývaru nebo vody
- 350 g (1 pytlík) mraženého hrášku
- 4 velké stonky máty
- 50 ml smetany
- olej dle potřeby
- sůl a pepř dle chuti
- k podávání slanina, krutony, lístky máty nebo oblíbená semínka
Postup:
Cibuli nakrájíme najemno, stroužky česneku nožem rozmáčkneme a taktéž nakrájíme. V hrnci rozpálíme menší množství oleje, na kterém začneme smažit nejdříve cibuli a po chvíli i česnek. Až začne obojí chytat lehce zlatavou barvu, přidáme ještě na malé kostičky nakrájenou bramboru a společně dorestujeme. Poté podlijeme vývarem a vaříme cca 10 minut do změknutí brambor.
Až se tak stane, nasypeme mražený hrášek a jen krátce prohřejeme. Poté přemístíme všechnu zeleninu s částí vody a lístky máty do mixéru a rozmixujeme na kaši. Použít můžeme i tyčový mixer. Vrátíme krém zpět do hrnce, vrátíme i případnou vodu, zjemníme smetanou a dochutíme kořením. Podáváme s opečenou slaninou, česnekovými krutony, kouskem pečiva nebo oblíbenými semínky. V horké letní dny krém dobře chutná i studený.