Rillettes s křupavým tymiánem
Ingredience:
- 1 kg vepřového boku (pohodlnější je bez kosti)
- 150 ml bílého vína
- 15 g soli
- snítka rozmarýnu
- snítka tymiánu
- barevný pepř na ozdobu
- na křupavý tymián hrst jeho snítek a olej dle potřeby
Postup:
Z bůčku odstraníme kůži a nakrájíme jej na kostky (jejich hrubost si určete sami podle toho, jak velké kousky masa byste v paštice rádi měli -já krájím na cca 2×2 cm). Vložíme do hrnce, podlijeme bílým vínem, přidáme sůl a bylinky, promícháme, přiklopíme poklicí a necháme na sporáku jen velmi malinko probublávat několik hodin (alespoň dvě). Čím déle, tím lépe - takto pomalu tažené maso je plné chuti a vůní.
Poté odstavíme, vybereme koření a maso rozmačkáme vidličkou nebo projedeme tyčovým mixérem. Záleží jen na vás, jestli vytvoříte kašovitou hmotu a budete mít spíše paštiku, nebo jestli byste raději maso v sádle podobně, jako to známe z našich končin u vepřovky. Nalijeme do sklenic a utěsníme víčko. V chladu lednice vydrží týden nebo dva, avšak můžete sklenici i zavařit a pak vydrží o mnoho déle.
Stejně tak dobře lze tento proces absolvovat v pomalém hrnci, pokud jej vlastníte, případně i na nízkou teplotu přikryté v troubě.
Pokud budete chtít při podávání zdokonalit ještě křupavým tymiánem, vhoďte celé jeho snítky do rozpáleného oleje a krátce smažte. Pozor - čerstvá bylinka je plná vody a v oleji může trošku prskat, buďte tedy při smažení opatrní. Zároveň nesmažte dlouho, pak by byly lístky hořké. Z tuku opatrně seberte sběračkou a nechte okapat na ubrousku.
Stejně dobře chutná rillettes například i s kapkou brusinkové marmelády či čerstvou cibulkou.