reklama

Proč zařadit do jídelníčku zakysané výrobky? Vaše tělo vám poděkuje

Mléko a výrobky z něj nás provázejí od dětství a součástí naší stravy by měly být i v dospělosti. A pokud jsou zakysané, je to ta nejlepší varianta. Proč a v jaké podobě je zařadit do jídelníčku? To se dozvíte v našem článku.

Foto: iStock

Dát si ke svačině jogurt nebo třeba kefírové mléko je skvělá volba. Nejenže je to celkem rychlý způsob, jak zahnat v nabitém programu hlad, ale zároveň dodáte tělu spoustu potřebných živin.

Zakysané výrobky obsahují živé mikroorganismy, tedy bakterie a kvasinky, jež blahodárně působí na naše zažívací ústrojí. Ovlivňují totiž střevní mikroflóru a působí tak zároveň na funkci imunitního systému a podporují trávení. A jsou tu i další důvody, proč je pravidelně konzumovat. Protože jsou to potraviny živočišného původu, jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin a vápníku. A ten je v kyselém prostředí dobře vstřebatelný. Ve složení zakysaných výrobků pak nechybí ani některé důležité vitaminy a jód.

Důležitá je kvalita!

Až si budete kupovat kefírové či acidofilní mléko, zkuste se soustředit na jejich původ, který přímo souvisí s kvalitou. Sázkou na jistotu jsou certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí produkty ekologického zemědělství. Běžně jsou k dostání v obchodech, ale velký výběr naleznete přímo u lokálních farmářů. Biomléko obsahuje až o 68 procent více prospěšných omega-3 mastných kyselin a také až třikrát větší množství kyseliny linolové než mléko konvenční. Sortiment mléčných biovýrobků je navíc u tuzemských ekofarem obrovský.

Krávy, ale i kozy či ovce mají v ekologickém zemědělství bezvadné podmínky k životu. Většinu života tráví na pastvině, a pokud jsou zvířata ustájená, musí mít dostatek prostoru k pohybu a také možnost výběhu. Žijí tak téměř v přirozeném prostředí.

Nejde jen o jogurty…

Jednotlivé produkty se odlišují typem využitých mikroorganismů, konzistencí a tučností. Kromě nejrozšířenějších jogurtů různých příchutí jsou na ekologických farmách k dostání také neochucená či ochucená podmáslí, například i netradiční s rebarborou, zákysy, kefírová mléka nebo acidofilní mléka. Oblíbené jsou také ovocné jogurtové nápoje.

NÁŠ TIP: Zakysané mléčné výrobky mají široké uplatnění také při pečení nejrůznějších dezertů. Přinášíme vám recept na jednoduchou hrnkovou bublaninu se švestkami, která je díky přídavku kefíru jemná a nadýchaná. Také u ovoce ale pamatujte na kvalitu.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky bio hladké mouky
  • 2 bio vejce, 1 bio kypřicí prášek
  • Půl hrnku bio oleje
  • Půl hrnku bio třtinového cukru
  • Hrnek bio kefíru
  • Ovoce na ozdobení

Cukr, olej a vejce vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mouku s kypřicím práškem a zalijte kefírem. Směs promíchejte a nalijte na vymazaný a vysypaný pekáč. Navrch poklaďte ovoce a pečte ve vyhřáté troubě přibližně třicet minut, dokud okraje nezezlátnou.

Informace o biopotravinách najdete na www.myjsmebio.cz

reklama
reklama
reklama