Zázrak jménem ovesné mléko: Jeho pitím prospějete pleti i zažívání
Po kravském mléku se vám dělá špatně a sójové či mandlové mléko už vás omrzelo? Pak vyzkoušejte mléko ovesné, odvděčí se vám jak vaše zažívání, tak pleť.
Čím dál více lidí přichází na to, že jim laktóza a mléko obecně nedělá moc dobře a sahají po rostlinných variantách mléka. Sójové a mandlové mléko už nejsou žádná novinka. Do popředí se ale právě teď začíná dostávat mléko ovesné. V čem je tak výjimečné?
Ovesné mléko je oblíbené hlavně pro svou krémovou texturu a příjemnou chuť. Skvěle ozvláštní například ranní kávu. Výhoda ovesného mléka je ta, že má více vlákniny a bílkovin než třeba takové mléko mandlové. Krom toho tak do sebe taky dostanete dávku prebiotik, aneb potravu, která svědčí bakteriím ve vašich střevech.
V USA už sójovému mléku skoro odzvonilo a mandlové se taky chýlí ke svému konci. Z ovesného mléka se pomalu začínají dělat i zmrzliny a jogurty. Je tak jen otázkou času, kdy to propukne i u nás.
Co je ovesné mléko?
Ovesné mléko je podobné sójovému, mandlovému a konopnému. Jde o kombinaci ovesných vloček a vody. Ovesné vločky se do vody namočí, popřípadě i rozmixují a poté se tato směs scedí přes látkový pytlík. Tekutina je právě ovesné mléko. Směs se dá taky ještě předtím ochutit datlemi a špetkou soli. Příprava doma je stejně jako u ořechových mlék opravdu jednoduchá. Dokonce i jednodušší, protože nepotřebujete výkonný mixér.
Pokud se rozhodnete ovesné mléko koupit v obchodě, zkontrolujte, že má opravdu minimum ingrediencí a že neobsahuje zbytečné cukry a konzervační látky.
Jde o pleťovou bombu
Ovesné vločky jsou protizánětlivé a hodí se třeba na ekzematickou pokožku. Časté jsou taky ovesné koupele po spálení se na slunci nebo při problémech s vysušenou pokožkou. Ovesné vločky zjemňují a zklidňují. Stejně jako mají ovesné vločky vliv navenek, jsou pro naši pokožku dobré i tehdy, dopřejete-li si jejich účinky vnitřně.