Kynutý věnec s mákem a povidly
Co budete potřebovat:
Ingredience na náplň:
Postup
1) Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji s cukrem a solí.
2) Přilijte mléko, rum, máslo a přidejte žloutky i droždí. Vypracujte pružné těsto pomocí robotu, nebo ručním hnětením.
3) Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte potravinovou folií a nechte na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
4) Během kynutí si připravte náplň. Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte mák a 2 lžíce povidel. Za stálého míchání svařte makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavte a nařeďte rumem. Nechte vychladnout.
5) Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na velmi tenkou placku a tu potřete povidly.
6) Na povidla navrstvěte makovou směs a vše poprašte cukrem. Každou placku zarolujte jako závin a přeneste na plech, aby se vám později lépe pracovalo.
7) Závin podélně rozkrojte a oba prameny smotejte jako jednoduchý "cop", řezem nahoru. Totéž udělejte s druhým závinem.
8) Na závěr oba "copy" smotejte stejným způsobem dohromady a spojte je do tvaru věnce. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 175 °C asi 30 minut.