reklama

Originální velikonoční recepty: Je libo makový mazanec, sušenky nebo králičí roládu?

Kynutý věnec s mákem a povidly

Co budete potřebovat:

  • 300 g špaldové mouky Babiččina volba

  • 200 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba

  • 250 ml mléka

  • 80 ml rumu

  • 50 g rozpuštěného másla

  • 2 žloutky + 1 vejce na potření

  • 60 g cukru

  • 10 g sušeného droždí

  • špetka soli

Ingredience na náplň:

  • 140 ml mléka

  • 120 g máku

  • 30 ml rumu

  • 2 vrchovaté lžíce povidel + další povidla na potření

  • 2 lžíce cukru

 

Postup

1) Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji s cukrem a solí.

2) Přilijte mléko, rum, máslo a přidejte žloutky i droždí. Vypracujte pružné těsto pomocí robotu, nebo ručním hnětením.

3) Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte potravinovou folií a nechte na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.

4) Během kynutí si připravte náplň. Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte mák a 2 lžíce povidel. Za stálého míchání svařte makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavte a nařeďte rumem. Nechte vychladnout.

5) Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na velmi tenkou placku a tu potřete povidly.

6) Na povidla navrstvěte makovou směs a vše poprašte cukrem. Každou placku zarolujte jako závin a přeneste na plech, aby se vám později lépe pracovalo.

7) Závin podélně rozkrojte a oba prameny smotejte jako jednoduchý "cop", řezem nahoru. Totéž udělejte s druhým závinem.

8) Na závěr oba "copy" smotejte stejným způsobem dohromady a spojte je do tvaru věnce. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 175 °C asi 30 minut.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama