reklama

Originální velikonoční recepty: Je libo makový mazanec, sušenky nebo králičí roládu?

Makový mazanec ze špaldové mouky

Co budete potřebovat:

  •  300 g celozrnné špaldové mouky

  •  300 g bílé pšeničné mouky

  • 100 g přírodního třtinového cukru

  •  120 g másla

  •  3 žloutky

  •  40 g droždí

  •  200 ml mléka nebo rýžového lískooříškového nápoje ISOLA BIO

  •  60 g hrozinek

  •  Citrónová kůra, nebo Cukr citrónový Amylon

  •  muškátový oříšek

  •  50 g Lískových ořechů celých Bioharmonie

  • 50 g Modrého máku Bioharmonie

  •  sůl

Postup

1) Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje (například Rýžového lískooříškovéhonápoje ISOLA BIO) rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

2) Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citrónu, nebo cukr citrónový Amylon.

3) Přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout.

4) Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky, hrubě nasekané lískové oříšky a mák. Potom těsto rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem.

5) Vrcholy mazanců nařízneme do kříže a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama