Makový mazanec ze špaldové mouky
Co budete potřebovat:
-
300 g celozrnné špaldové mouky
-
300 g bílé pšeničné mouky
-
100 g přírodního třtinového cukru
-
120 g másla
-
3 žloutky
-
40 g droždí
-
200 ml mléka nebo rýžového lískooříškového nápoje ISOLA BIO
-
60 g hrozinek
-
Citrónová kůra, nebo Cukr citrónový Amylon
-
muškátový oříšek
-
50 g Lískových ořechů celých Bioharmonie
-
50 g Modrého máku Bioharmonie
-
sůl
Postup
1) Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje (například Rýžového lískooříškovéhonápoje ISOLA BIO) rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
2) Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citrónu, nebo cukr citrónový Amylon.
3) Přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout.
4) Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky, hrubě nasekané lískové oříšky a mák. Potom těsto rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem.
5) Vrcholy mazanců nařízneme do kříže a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.