Tato v zásadě benevolentní dieta kombinuje to nejlepší z vegetariánství s možností dopřát si občas bez výčitek libové maso. Většinu času je ale nutné živiny obsažené v mase nahradit rostlinnou formou - tuto roli v jídelníčku zastávají ryze vegetariánské potraviny jako tofu, vejce, fazole a čočka doplněné semeny, celozrnnými cereáliemi a samozřejmě ovocem a zeleninou.
Nedostatek masa ve stravě s sebou nicméně nese rizika - tím nejvýznamnějším je deficit vitaminu B12, který by vegetariáni i flexitariáni měli doplňovat například v podobě špenátu, brokolice či zelí a ideálně i doplňku stravy.
U flexitariánského (i vegetariánského) stravování je celkově nutné dbát na správné složení jídelníčku tak, aby obsahoval všechny důležité živiny ve vyváženém poměru. V takovém případě přináší vegetariánství samá pozitiva. Pozor ale na líné vegetariánství - budete-li dlouhodobě nahrazovat maso nevhodnými potravinami (pečivem, sladkostmi, tučnými sýry), můžete si přivodit až obezitu nebo cukrovku II. typu.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.