reklama

7 tipů, jak o Velikonocích nepřibrat, a přitom si je užít

Máte v plánu zhubnout pár kilo do plavek, nebo zkrátka jen chcete Velikonoce oslavit ve zdravějším duchu? Přečtěte si naše tipy, jak na to.

Foto: iStock

Jíte v poslední době zdravě a nechcete si to kazit velikonočním obžerstvím? Velikonočním půstem ale nic nevyřešíte a navíc tak nepotěšíte ani návštěvu. Naštěstí všechno závisí na míře a zdravějších alternativách.

Přečtěte si, na co si dát o svátcích pozor, a čeho si naopak dopřát více.

Od každého trochu

Jídle na stole se asi jen těžko vyhnete a ubráníte. Když už máme jídlo před očima, tak navíc většinou chceme vyzkoušet úplně všechno. Kvalitní sváteční svíčkovou nebo vepřo knedlo zelo vám o Velikonocích asi nikdo vyčítat nebude a ani si to sami neupírejte, pokud máte chuť. Místo "svíčkové s pěti" si však dejte radši "svíčkovou se dvěma nebo třemi". Když to nebudete s množstvím přehánět, můžete ochutnat od každého trochu a vaší linii to neublíží. 

Zachrání vás pohyb

Velikonoce bez svátečních dobrot by nebyly Velikonoce. Zkuste nadmíru dobrého jídla vyrovnat pohybem. Neznamená to, že musíte do fitka, ale co si třeba zajít na procházku s rodinou? "Rozpohybujete tím trávení a tolik se vám toho neuloží. Kromě toho si užijete krásné jarní počasí a pokocháte se přírodou," vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Velikonoce se dají přežít i zdravě

Už to, že suroviny, ze kterých budete pohoštění chystat, nakoupíte od osvědčených prodejců, ovoce a zeleninu vždy čerstvou, mouku a pečivo tmavé, pro vás znamená, že zdravé stravování o Velikonocích nepokazíte. Pokud vám čas dovolí, připravte co nejvíce pokrmů doma. Budete tak vědět, jaké suroviny jste použili. Například mazanec z kynutého těsta si doma upečete zdravější, když použijete špaldovou mouku, 50 g másla a rozdíl od kupovaného bude hned znát.

Pokud se chystáte na návštěvu, přineste nějaké občerstvení s sebou. "Poctivé máslo, čokoláda nebo panák jednou za čas neuškodí. Na Velikonoce se jimi (a mnohem horšími variantami) však stoly prohýbají a u jednoho kousku to ten den, ať už třeba ze slušnosti, obvykle nekončí. Zkuste raději návštěvu mile překvapit zdravější pomazánkou bez másla, namazanou na celozrnném chlebu a posypanou čerstvou pažitkou, nakrájet ovoce a zeleninu (třeba mrkev a okurku na špalíčky), upéct koláč bez tuny rafinovaného cukru, oslazený jen ovocem. Koledníkům pak do košíčku dejte třeba figurku z kvalitní hořké čokolády, která čokoládu na rozdíl od laciných atrap skutečně viděla," navrhuje Marta Svačinová, odbornice na zdravý životní styl z Blendea.cz.

Chlebíčky trochu jinak

Všechny významné události, svátky či oslavy se u nás neobejdou bez milovaných chlebíčků. Ty si dopřát můžete. Zkuste ale zdravou variantu. Místo klasické bílé veky zkuste celozrnnou bagetu s pomazánkou, spoustou zeleniny a třeba posypanou semínky. 

Pozor na tvrdý alkohol

Velikonoce svádějí k nadměrné konzumaci lihovin, které obsahují více kalorií, než se může zdát. Několik panáků tvrdého alkoholu raději nahraďte skleničkou suchého bílého vína a doplňte sklenicí čisté vody.

Pokud při svátečních návštěvách rodiny a známých řídíte, máte vyhráno, protože je alkohol pro vás stejně tabu. 

Dejte si pozor na cukry

Přejíst se cukrovinkami je o Velikonocích velmi snadné, sladkostí je totiž všude kolem v tomto období plno. Je ale taky jednoduché tyto zákeřné cukry nahradit zdravějšími alternativami. Spíše než těžké kupované zákusky si připravte zdravý domácí koláč s tvarohem a ovocem, bez zbytečně velkého množství cukru, nezdravých polev a tučných krémů. Pozor si dejte na konzumaci čokolád - namísto celé tabulky mléčné čokolády si dopřejte raději jen pár čtverečků kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. "Co se týče cukrů, dejte si pozor také sycené sladké limonády a kolové nápoje, které jsou jich plné. Raději si připravte čistou vodu dochucenou nakrájeným ovocem a bylinkami," říká hlavní výživová poradkyně Naturhouse. 

Zelený čtvrtek

S příchodem jara je většinou sezonní zelenina dostupná. Berte Zelený čtvrtek doslova a pod touto záminkou si dopřejte pořádnou porci zeleně. Mladá cibulka, pažitka, mrkev, listové saláty či špenát - výběr je velký. Může si tak dopřát pestrou přílohu k hlavním chodům, sytou krémovou polévku či lehkou svačinu. 

reklama
reklama
reklama