Dlouho se o ní nevědělo a teprve nedávno se dostala i na český trh. Zrnka, která skutečně mají černou či tmavě fialovou barvu, jsou nadupaná vitaminy, antioxidanty, či esenciálními aminokyselinami v mnohem větším množství než jejich další rýžové konkurentky. Dokonce se traduje, že se jedná o druh rýže, ke kterému měla přístup pouze čínská královská rodina, proto zlidověl její druhý název "zakázaná rýže".
Tento pigmentovaný druh je výjimečný tím, že obsahuje vysokou dávku flavonů, taninů, sterolů. Dokonce jedna lžíce otrub černé rýže obsahuje více antioxidantů než stejná dávka borůvek. Toto tvrzení potvrdila studie zveřejněná v rámci konference Americké chemické rady. Účinky černé rýže jsou silně antioxidační a protizánětlivé, což znamená, že je výborným bojovníkem proti rakovině či zánětlivým pochodům v těle. Tím ale chvála tmavé krásky nekončí. Podle studie zveřejněné v časopisu Food and Function snižuje vstřebávání cholesterolu z potravy, a tím pádem působí preventivně proti civilizačním chorobám. Podle čínské medicíny se tento druh rýže používá hlavně pro posílení ledvin či zraku a také pro zlepšení krevní cirkulace.
Je pravda, že její příprava vyžaduje náročnější péči: nejlépe ji alespoň na hodinu (ideálně na šest až osm hodin) namočte do vody a pak vařte zhruba 40 minut do změknutí. Pak se dá použít jako náplň do slaných koláčů nebo jako základ pro snídaňové pochoutky (dochuťte ji nebo ji přímo vařte v kokosovém mléce a pak přidejte mango či banán).
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.