Zbavte se touhy po sladkostech: 4 zásadní kroky, jak na to
Zmrzlina, skvělé koktejly, báječné koláče s ovocem. Jenže ve všem je cukr. Nejčastější viník, proč ani v létě nezhubneme. A zaděláváme si na další problémy.
Sacharóza, fruktóza – zkrátka jednoduchý cukr. To je látka, jejíž konzumace za posledních sto let vzrostla raketovým tempem. Dříve byly pro lidi sladké pochoutky vzácností,dnes je jíme denně, a často ne jednou.
Cukry na nás číhají vlastně všude a v různé podobě nyní tvoří jednu z nejlevnějších složek sortimentu supermarketů. Jak se jim bránit?
Stačí snížit toleranci
Patříte k lidem, kteří si nedovedou představit den bez sladkých svačin a dezertů? Ovládá vás touha po sušenkách či čokoládě? Měli byste se své závislosti zbavit. A nebude to pro vás znamenat neustálé odříkání a trápení.. Stačí trochu trpělivosti.
Na sladkou chuť totiž vzniká tolerance a jen pár týdnů mnohdy postačí k tomu, aby si organismus odvykl. Dřívější oblíbené dobroty vám náhle budou připadat přeslazené. Tělo si samo řekne o zdravější náhradu. Důležité je jen začít – a nevzdat se předčasně. Epidemie obezity, cukrovky, vysokého cholesterolu a srdečních onemocnění, se kterou se dnes společnost potýká, je totiž důsledkem špatné životosprávy. Poradíme, jak ve 4 krocích se sladkým skoncovat.
1) Čistka v kuchyni
Nejprve je třeba zjistit, kde se cukr ukrývá, a odstranit ho z ledničky, mrazáku a spíže pryč. U čokolády, zmrzliny či sladkých sušenek není o jeho obsahu pochyby, u jiných výrobků bude potřeba prostudovat složení.
To, co vás zajímá a čeho se chcete vyvarovat, je přidaný cukr. Ne tedy ten přirozený, který je tělu prospěšný a který se vyskytuje v ovoci či mléce. Jakmile objevíte slova jako glukózofruktózový sirup, slad, cukr, med nebo ovocný koncentrát, můžete si být jisti, že jde o doslazovaný výrobek. Vysoký obsah cukru by vás mohl překvapit v produktech, jako jsou:
- ochucené minerální vody
- ovocné džusy
- ochucené jogurty
- ovocné kompoty
- sušené ovoce
- snídaňové cereálie
- cereální a müsli tyčinky
- instantní ovesná kaše
- kečup
Všech, nebo alespoň drtivé většiny těchto potravin se raději zbavte.
2) Nákup zdravých náhrad
Vaše kuchyně a spíž po předchozí probírce zeje prázdnotou, naplňte ji tedy "povolenými" potravinami. Už víte, kde se skrývá cukr, nákupu dalších takových potravin se tedy vyvarujte. Pokud budete na pochybách, studujte etikety.
Abyste se vyhnuli impulzivnímu kupování laskomin, choďte na nákup najedení a s předem napsaným seznamem. Pokuste se ve své stravě najít za sladké produkty náhradu. Místo slazených minerálek pijte čistou vodu s plátkem citronu, svačinovou tyčinku nahraďte krabičkou zeleniny. Sladké cereálie vystřídejte poctivou ovesnou kaší z vloček a mléka či vody a dochuťte ji čerstvým ovocem.
3) Ovládnutí touhy po sladkém
Naučte se odlišovat hlad od chuti. Pokud máte hlad, bude se vám zamlouvat i představa pořádného zdravého jídla. Sladkému tak nebude problém se vyhnout. Ve chvílích, kdy váš mozek jen zaplaví nezkrotná touha po sladkosti, nezbývá než počkat, až to přejde. Najděte si aktivitu, která vás rozptýlí – může to být krátká procházka, poslech hudby, dobrá kniha nebo třeba hrnek zeleného čaje. Nedovolte si ani nejmenší výjimky. Silná vůle v tomto kroku je základním předpokladem úspěchu.
4) Přijetí nového stylu
Přidaný cukr samozřejmě nelze z života odstranit navždy. Není to ani nezbytné, sladkost jednou za čas zdraví neuškodí. Klíčové je znát míru a dát si pozor, aby se závislost nevrátila. Firemní večírky s rauty či týdenní dovolená, kdy si dovolíte hřešit, to jsou rizikové momenty. Držte svou chuť proto na uzdě. Případná uklouznutí si však nemá cenu vyčítat – zkrátka se zvedněte a začněte znovu.
Zdroj: www.sparkpeople.com
více na uLékaře